15 august 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Denis Ulanov: Parlamentul este blocat, iar deciziile sunt luate într-un cerc restrâns | VIDEO

Activitatea Parlamentului a fost blocată intenționat pentru ca toată puterea și instituțiile să fie concentrate în mâinile șefului statului. Declarațiile au fost făcute de către deputatul Partidului Politic „ȘOR”, Denis Ulanov în cadrul emisiunii „Moldova zi de zi”. Potrivit lui, în timp ce întreaga țară, dar și businessul mic și mijlociu au nevoie de susținere, guvernarea ia decizii într-un cerc restrâns și fără participarea opoziției. În replică, unul dintre consilierii premierului ne-a spus că opoziția ar trebui să se abțină de la critici în această perioadă.

Deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov a criticat decizia prin care s-a instituit Starea de Urgență pentru 60 de zile, iar activitatea Parlamentului a fost blocată.

DENIS ULANOV, deputat Partidul Politic ”ȘOR”: Noi considerăm că, s-a făcut intenționat ca Parlamentul să nu se întrunească
în ședință, iar toată puterea să fie concentrată în mâinile președintelui. Este uzurparea puterii în stat. Activitatea Parlamentului este blocată, deciziile sunt luate într-un cerc restrâns.

Ulanov susține că, deși criza economică și cea socială se acutizează din cauza pandemiei de coronavirus, guvernarea nu are încă o strategie de lungă durată pentru stoparea acesteia.

DENIS ULANOV, deputat Partidul Politic ”ȘOR”: Companiile mari dispun de anumite rezerve. Ele, fie s-au adaptat, fie se vor adapta la situație și vor trece mai ușor peste această situație. Afacerile mici și mijlocii însă, au nevoie de decizii urgente care nu există.

Deputatul a menționat că fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” este gata să susțină orice proiect social și economic menit să contribuie la depășirea crizei din Moldova. El a subliniat că se referă, în primul rând, la necesitatea majorări salariilor pentru cadrele medicale.

DENIS ULANOV, deputat Partidul Politic ”ȘOR”: Eroii zilelor noastre sunt medicii, nu președintele țării.

Poziția lui Denis Ulanov este susținută și de către deputatul PPDA, Alexandru Slusari. El spune că Parlamentul trebuie să fie lucrativ în această perioadă, iar deciziile trebuie să fie luate împreună cu opoziția, iar președintele Igor Dodon își face PR politic cu ieșirile în fața publicului.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA: Cu părere de rău, coaliția actuală a decis că Parlamentul să devină anexa Președinției, lucru care este regretabil. Mesajul meu este pentru Igor Dodon ca să rămână și el în carantină. Poate este cazul ca noi să punem inscripția ”Stați Acasă” în primul rând pe ușa Președinției. Nu are ce căuta președintele la toate aceste Comisii, Staful Unic, Guvern. Sunt organele abilitate conform Constituției să facă acest lucru. 

Totodată, constituționalistul Teo Cîrnaț îndeamnă guvernarea să amâne alegerile prezidențiale care urmaă să aibă loc în toamnă.

TEO CÎRNAȚ, expert în drept constituțional: Dacă noi vom merge după același scenariu care a avut loc la Hîncești când am pus viața a 14 mii de alegători în pericol numai pentru a obține un manda de deputat, s-ar putea ca cetățenii să nu-i ierte ulterior președintelui Dodon, actualului Guvern și actualului Parlament.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu nu ne-a răspuns la telefon pentru comentarii, iar consilierul președintelui, Vitalie Dragancea ne-a declarat că deputații ar trebui să se concentreze pe situația actuală din țară, să îndemne populația să asculte de medici și nu să arunce acuzații în adresa guvernării.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19: 396 de cazuri noi au fost înregistrate, șase oameni au pierdut lupta cu virusul. Printre victime este și un medic, soția căruia a murit din cauza coronavirusului | VIDEO

396 de cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost înregistrate astăzi, astfel bilanțul persoanelor …