Știrea zilei

Denis Ulanov: Independența justiției, în pericol; Opoziția boicotează concursul de selectare a patru membri ai CSM

Independența justiției în Republica Moldova este în fața unui pericol imens, având în vedere modul în care actuala majoritate parlamentară PSRM-PDM organizează așa-numitul concurs pentru selectarea a patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul profesorilor titulari, scrie partidulsor.md.

Declarația a fost făcută vineri, 13 martie, membrul comisiei de concurs din partea Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov.

Vineri, toți deputații din opoziție au părăsit ședința comisiei, în semn de protest.

Ședința comisiei și concursul reprezintă „o fărădelege clară”, a declarat Denis Ulanov într-un briefing de presă, declarând că guvernarea și-a creat toate condițiile pentru a se asigura că vor fi selectate anume candidaturile pe care le agreează.

În acest context, Denis Ulanov a amintit faptul că acum câteva zile a fost modificată componența Comisiei juridice astfel încât PSRM și PDM să-și asigure majoritatea, a fost modificată procedura de alegere a președintelui CSM, etc.

„Este o farsă, o comedie și un circ total. Independența sistemului judecătoresc este în fața unui pericol absolut”, a declarat Denis Ulanov.

El a menționat că ilegalitățile continuă chiar și în timpul concursului. Președintele Comisiei, socialistul Vasile Bolea limitează dreptul membrilor de a pune întrebări candidaților și chiar le dictează acestora ce să răspundă.

„Dacă și a existat vreo iluzie că acest concurs se va desfășura corect, nu a rămas nici urmă. Ei nici măcar nu încearcă să mimeze această impresie. Se vede că au un scenarist fără experiență”, a adăugat Denis Ulanov.

Parlamentarul a menționat că a văzut în telefonul unui membru al comisiei din partea guvernării o poză cu buletinele candidaților notate, ceea ce elimină orice îndoială că rezultatele concursului sun previzibile.

„Printre candidați sunt și oameni apreciați, profesioniști buni, care merită să fie membri ai CSM. Aș vrea mult să sper că anume astfel de persoane vor ajunge membri ai CSM, dar avem foarte mari dubii”, a declarat Denis Ulanov.

Deputatul a anunțat că Partidul „ȘOR” se va adresa organizațiilor internaționale și partenerilor externi ai țării pentru a-i informa despre abuzurile și încălcările comise de guvernare la organizarea concursului pentru selectarea membrilor CSM.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Fracțiunea PPDA va susține o moțiune simplă împotriva Ministerului Sănătății: anume conducerea Ministerului Sănătății se face vinovată de numărul mare de cazuri COVID-19 în Moldova | VIDEO

Deputatul PPDA, Igor Munteanu susține că anume conducerea ministerului sănătății se face vinovată de numărul …