Știrea zilei

Denis Ulanov: Este imposibil ca Ministrul Justiției, angajat politic, să aleagă un procuror general independent

Și deputatul Partidului Politic ”ȘOR”, Denis Ulanov, a venit cu o reacție vis-a-vis de anularea concursului pentru funcția de procuror general. Ulanov susține că aceasta este o rușine pentru țara noastră și bătaie de joc față de constituție și lege. Totodată, deputatul a declarat că este imposibil ca Ministrul Justiției, angajat politic, să aleagă un procuror general independent.

DENIS ULANOV, deputat al partidului politic ȘOR: Ministerul Justiției a declarat că va selecta un procuror independent și va institui careva filtre. La verificare, s-a dovedit a fi un eșec complet, o rușine. Altfel, nu ar putea fi nicicum, am vorbit mult despre asta, că este imposibil să fie ales un procuror general independent de către Ministerul Justiției, care, din start este angajat politic. Acesta este un minister care este în subordinea premierului, care are propria sa viziune politic, iar funcția de ministru al Justiției, este controlată de prim-ministru. Despre ce fel de independență a acestei instituții de stat poate fi vorba. Socialiștii și-au amintit brusc că ministrul Justiției face parte din Blocul ACUM și că primul-ministrul ar controla această structură. Pur și simplu ridicol.

„O utopie, o aberație și o imixtiune politică directă în exercitarea puterii judecătorești”, care va face „să asistăm la destrămarea coaliției PSRM-ACUM”. Astfel califică expertul în drept constituțional, Teo Cârnaț, asumarea răspunderii din partea Guvernului prin care prim-ministrul Maia Sandu va fi cea care va înainta candidații la funcția de procuror general.

Aprobarea noilor modificări la Legea Procuraturii, prin care prim-ministrul va fi cel care va înainta o listă scurtă de candidați la funcția de procuror general către Consiliul Superior al Procurorilor a stârnit critici dure din partea experților. Constituționalistul Teo Cârnaț califică acest lucru drept ingerință politică directă din partea executivului în domeniul justiției.

TEO CÂRNAȚ, expert în drept constituțional: Aceasta este o utopie, o aberație și o imixtiune directă în exercitarea puterii judecătorești.

Ca rezultat, punctează constituționalistul, această asumare de răspundere a premierului Sandu nu va fi tolerată de deputați.

TEO CÂRNAȚ, expert în drept constituțional: Va fi inițiată o moțiune de cenzură în baza asumării respective din partea Maiei Sandu. Această asumare de răspundere va fi taxată de deputați prin votarea moțiunii de cenzură și ca rezultat, va fi înaintat vot de neîncredere Guvernului Sandu. Și în acest mod vom fi martori la finalizarea coaliției dintre socialiști și Blocul „ACUM”.

Cât despre faptul că fracțiunea PSRM cere demisia Olesei Stamate, după ce aceasta a anunțat anularea rezultatului concursului pentru funcția de procuror general, Teo Cârnaț spune că ministrul „trebuie să-și dea demisia”.

TEO CÂRNAȚ, expert în drept constituțional: Eu sunt de acord cu demisia lui Stamate, încă de atunci când a prăvălit concursul la CC și pentru faptul că a promovat mai multe legi anticonstituționale, cu privire la reforma CSJ, CSM, CSP, inclusiv la promovarea leg ii cu privire la alegerea procurorului general. Trebuie să-și dea demisia!

De remarcat că potrivit legislației, dacă Executivul aprobă ceva prin asumare de răspundere, adică ocolind Legislativul, deputații pot înainta moțiune de cenzură contra Guvernului sau cu alte cuvinte – solicitare de demisie a acestuia.

De remarcat că potrivit legislației, dacă Executivul aprobă ceva prin asumare de răspundere, adică ocolind Legislativul, deputații pot înainta moțiune de cenzură contra Guvernului sau cu alte cuvinte – solicitare de demisie a acestuia.

La ședința Parlamentului din 7 noiembrie, urmează a fi examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, înregistrată încă la 17 octombrie de Partidul Democrat. Din ziua înregistrării moțiunii, Parlamentul nu s-a mai întrunit în ședință, deși regulamentul Legislativului obligă deputații să dezbată moțiunea – la o săptămână de la înregistrare.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Tauber către Dodon: Fiți sincer cu propria persoană și recunoașteți că calea dumneavoastră este un exemplu clasic de trădare și corupție politică. Dați-vă demisia | VIDEO

Partidul Politic ”ȘOR” cere demisia președintelui Igor Dodon și pledează pentru organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. …