Știrea zilei

Democratul Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară | VIDEO update

Deputatul democrat, Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară. Solicitarea ridicării imunității a venit din partea procurorului general interimar, Dumitru Robu. Potrivit lui, Cebotari ar fi implicat în schema de privatizare a aeroportului Chișinău. Pentru ridicarea imunităţii au votat 53 de parlamentari. Democraţii nu au participat la vot şi au părăsit sala  de şedinţe, iar fracțiunea ”ȘOR” s-a abținut. 

Potrivit lui Robu, parlamentarul este suspectat de delapidarea averii statului, abuz de  putere şi abuz în serviciu.

 DUMITRU ROBU, procuror general interimar: „Vladimir Cebotari, în perioada anului 2013, prin folosirea situației de serviciu, cu depășirea atribuțiilor de serviciu, în interesul unui grup criminal organizat a contribuit direct  la preluarea controlului asupra întreprinderii de stat, Aeroportul  Internațional Chișinău.”

Atât Cebotari cât și colegii săi de partid califică acțiunile drept răfuială politică, în ajunul  alegerilor locale.

VLADIMIR CEBOTARI, deputat PDM: „Chiar dacă, comisia tehnic, matematic, a atribuit punctaje, a identificat concesionarul și a elaborat un raport și a aprobat  contractul negociat, el a  prezentat acest raport guvernului.  Cine erau membrii Guvernului atunci? Doamna Maia Sandu nu a ridicat cumva  mâna pentru această hotărâre de guvern?”

PAVEL FILIP, președintele fracțiunii PDM: „Ne-am întors în anul 37, când partidul de la putere a pornit o campanie de represiune și execuție împotriva tuturor celor care s-ar fi opus regimului de guvernare. Atunci, troicile NKVD emiteau sentințe fără vreo investigație prealabilă și noi am văzut acest lucru astăzi asistând la comisia juridică, că nu au existat  aceste investigații.”

Mai mulți membri ai Legislativului au declarat că decizia de astăzi a fost aprobată cu abateri și nu  a fost respectat cadrul legal.

ALEXANDRU JIZDAN, deputat PDM: „Un dosar penal, intentat pe data de 5 septembrie, la 2 săptămâni de zile, se creează impresia că totuși dvs. ați venit după 2 săptămâni neaudiind niciun membru al comisiei și niciun membru de Guvern care au votat și au fost factorul decisiv și  care ar trebui să răspundă ei întâi de toate.”

DENIS ULANOV, deputat Partidul Politic ”ȘOR”: „Din punctul dvs. de vedere, procedura de astăzi a fost corectă?”

SERGIU LITVINENCO, președinte Comisia numiri și imunități: „Da, sigur.”

DENIS ULANOV, deputat Partidul Politic ”ȘOR”: „Dacă astăzi susțineți că a fost respectată procedura, atunci cum comentați respecatrea procedurii privind ridicarea imunității parlamentare pentru Șor, Tauber și Apostolova, când deputații nu au fost admiși la ședință, pentru că ați declarat-o cu ușile închise, când nu au fost prezentate materialele din dosar și când au fost  încălcate toate normele despre care spuneți astăzi că au fost respectate?”

Tot astăzi, Dumitru Robu a solicitat lipsirea de imunitate și a deputatului fracțiunii ”ȘOR”, Petru Jardan. Solicitarea a fost însă amânată, pe motiv că legislatorul nu se află în ţară. Chiar dacă Jardan a solicitat să fie audit săptămâna viitoare, audierile au fost fixate pentru mâine.  Într-o  postare pe internet, Jardan a declarat că este în România, dar se întoarce.

DENIS ULANOV, deputat fracțiunea Partidul ȘOR: „Domnul Jardan a luat legătura cu secretariatul parlamentului și a anunțat că nu va putea fi prezent, nici azi și nici mâine,  pentru că se află în deplasare și că va fi în țară luni. S-a propus amânarea ședinței comisiei juridice pentru marți, astfel încât  să aibă parte de apărarea prevăzută de regulamentul Parlamentului . De fapt, are loc uzurparea puterii.”

Anterior, majoritatea parlamentară a ridicat imunitatea lui Ilan Șor şi a deputaților Marina  Tauber și Reghina Apostolova.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Controversat și fără consens”. Comisia de la Veneția critică modul în care au fost numiți patru membri CSM

Comisia de la Veneția a venit cu o reacție la numirea a patru membri ai Consiliului …