Știrea zilei

Declararea valorii în vamă a mărfurilor. Când intră în vigoare noile reguli

Amendamentele la Regulamentul privind modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor vor intra în vigoare în data de 29 februarie. Potrivit modificărilor, în procesul de declarare a valorii în vamă, declarantul (agentul economic) va fi informat prin actul de inspecție referitor la motivul justificat de neacceptare a prețului declarat, scrie Bizlaw.md.

Amendamentele vin să perfecționeze și procesul de prezentare a dovezilor suplimentare în susținerea prețului declarat de importator. În același timp, în cazul neacceptării de către vamă a valorii declarate, agentul economic va avea la dispoziție 4 ore pentru prezentarea dovezilor corespunzătoare suplimentare.

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a organizat ședința Comitetului Consultativ pe platforma Consiliului Economic de pe lângă Prim-ministru. La reuniune, reprezentații Serviciului Vamal au comunicat comunității de afaceri detalii prind modalitatea de implementare a procedurii de import în contextul noilor prevederi.

Totodată, reprezentanții comunității de afaceri au fost informați despre Noul Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), care, odată implementat, va duce la creșterea eficienței procedurilor de tranzit precum și la îmbunătățirea proceselor de detectare  a fraudelor.

Pe de altă parte, Ghișeul Unic va permite agenților economici interacțiunea digitizată între Serviciul Vamal și autoritățile cu atribuții de emitere a actelor permisive.

Totodată, membrii Comitetului Consultativ au votat unanim pentru includerea în componența acestuia a încă doi membri: Asociația exportatorilor de nuci din Republica Moldova și Asociația națională a producătorilor de lapte și produse lactate, fiind prelungit mandatul de secretar al Comitetului pentru AmCham Moldova.

Comitetul Consultativ (CC) reprezintă o platformă de comunicare cu mediul de afaceri, dar și un mecanism de consolidare a transparenței în activitatea organelor vamale. Scopul acestuia constă în sporirea nivelului de informare în rândurile societății civile referitor la politicile promovate de Serviciul Vamal, precum și familiarizarea antreprenorilor cu schimbările preconizate în legislația vamală.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Acoperișul Casei de Cultură din comuna Doina s-a prăbușit. Consilierii socialiști și democrați au împiedicat dorința primarului din partea PP „ȘOR” de a-l repara la timp | VIDEO

Locuitorii comunei Doina, din raionul Cahul, au rămas fără Casa de Cultură după ce acoperișul …