Știrea zilei

Deciziile CSM privind promovarea unor judecători în funcții cheie ale instanțelor de judecată au provocat un val de critici în spațiul public | VIDEO

Deciziile Consiliului Superior al Magistraturii privind promovarea unor judecători în funcții cheie ale instanțelor de judecată au provocat un val de critici în spațiul public. Șeful delegației UE în Moldova, Peter Michalko, a scris pe pagina sa de Facebook că numirile au adus dezamăgiri în rândul oamenilor care așteaptă reformarea justiției. Cu acuzații grave la adresa membrilor Consiliului a venit și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, care spune că hotărârile CSM se iau prin înțelegeri, în timp ce fostul ministru Olesea Stamate consideră că acestea au fost luate sub presiune.

Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, a scris pe rețelele de socializare că înțelege foarte bine dezamăgirea oamenilor, după deciziile CSM de marți.

PETER MICHALKO, AMBASADORUL UNIUNII EUROPENE ÎN MOLDOVA: „Speranțele că poate exista o schimbare în sistemul de justiție al Republicii Moldova depind de desemnarea persoanelor cu o integritate indubitabilă în locul celor care au determinat justiția în Moldova să servească intereselor particulare, să anuleze alegerile etc. Văzându-i că revin ridică îndoieli cu privire la sinceritatea cuvintelor despre reforma sistemului de justiție. Este necesară o adevărată reformă a justiției”, – a scris Michalko pe pagina sa de Facebook.

Pe acest subiect s-a expus și fosta ministră a Justiției Olesea Stamate, care a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că asupra membrilor CSM s-au făcut presiuni. Aceasta a explicat că unele rude ale membrilor Consiliului s-ar fi ales cu dosare penale.

OLESEA STAMATE,fost ministru al Justiției: „Nu este vorba de corporativism, că ar putea fi unele elemente nu este exclus, dar, din păcate, mai mulți membri ai CSM-ului au spus și public, și am informația care nu a fost prezentată public, că au fost supuși presiunilor din partea reprezentanților Partidului Socialiștilor sau persoanelor apropiate Partidului Socialiștilor pentru a vota unii candidați astăzi”.

Prezent la aceeași emisiune, actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, care a părăsit marți ședința CSM, a declarat că i-a avertizat pe colegii din Consiliu să nu promoveze în funcții persoane compromise.

FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiției „Chiar din start le-am transmis un mesaj: să fie atenți ce promovează și să nu promoveze oameni care sunt compromiși. Sunt convins că ceea ce s-a promovat astăzi, reieșind din masa de informații care au fost puse la dispoziția membrilor CSM, era suficientă ca să nu promoveze asemenea persoane. Nu vreau să dau nume, dar unul dintre numele sonore este doamna Tamara Chișca-Doneva asupra căreia planează suspiciuni destul de serioase”.

Contactat de noi, purtătorul de cuvânt al PSRM, Irina Astahova, și președintele interimar al CSM, Anatol Pahopol, nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu, iar Tamara Chişca-Doneva avea telefonul deconectat.

Amintim că marți, CSM a numit mai mulţi judecători, consideraţi compromişi, în funcţii cheie la instanţele de judecată. Astfel, Vladislav Clima, judecătorul care a anulat rezultatele alegerilor locale din 2018, a fost desemnat preşedintele Curţii de Apel Chişinău.

Totodată, Tamara Chişca-Doneva, cea care a luat decizia finală în cazul „Gemenii”, iar statul a fost obligat de CEDO să achite prejudicii de până la 3,6 milioane de euro, a fost desemnată în funcţia de vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

De asemenea, a fost promovată în funcţia de vicepreşedinte al CSJ şi Nadejda Toma, judecătoarea care a menţinut pedeapsa cu nouă ani de închisoare cu executare în cazul fostului premier Vlad Filat.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni pentru a se testa la COVID-19 | VIDEO

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni. În fiecare zi, …