Știrea zilei

Hotărârea de eliberare a lui Filat, atacată | VIDEO

Administraţia Penitenciarului nr.13 a depus astăzi la Curtea de Apel Chișinău o cerere prin care solicită suspendarea executării încheierii Judecătoriei Ciocana de eliberare condiționată a lui Vlad Filat din detenție. Informația a fost confirmată pentru postul nostru de televiziune de purtătorul de cuvânt al Administrației de Stat a Penitenciarelor, Oleg Pantea. Atât șeful statului Igor Dodon, cât și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, au declarat anterior că decizia de eliberarea a lui Vlad Filat înainte de termen stârnește suspiciuni.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, anunța anterior că „noua administrație a Penitenciarului nr. 13 a decis să înainteze un recurs împotriva hotărârii care a provocat nenumărate discuții în societate”, întrucât „există anumite elemente care creează suspiciuni cu privire la legalitatea întregului proces” de eliberare înainte de termen a fostului prim-ministru Vlad Filat.

În context, ministrul a anunțat la un post de televiziune că la nivelul Administrației Penitenciarelor vor fi făcute anchete interne, iar cazul de eliberare a lui Filat demonstrează că există probleme foarte grave în sistemul judecătoresc. „Vreau să mă asigur că nu a existat ingerință politică și toate semnalele care vin la mine nu sunt adevărate”, mai spune ministrul. Fadei Nagacevschi susține că, la necesitate, va fi propusă și modificarea legislației, dacă se va dovedi că există lacune în normele legislative.

Șeful statului, Igor Dodon spunea că eliberarea lui Vlad Filat ar fi fost pregătită de fosta guvernare, acuzații respinse de fostul premier, Maia Sandu, dar și de fostul ministru de la Justiție, Olesea Stamate. În același timp, Dodon declară că Filat nu putea fi eliberat pentru că nu ar fi recuperat integral prejudiciul adus statului, ceea ce constituie 25 de milioane de dolari. În replică, Vlad Filat spune că în sentința sa de condamnare nu a fost stabilit vreun prejudiciu, ci ”remunerare ilicită”.

Amintim că Vlad Filat, ex-lider al PLDM, a fost reținut în octombrie 2015. Pe 27 iunie 2016, a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, fiind deținut în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. La 3 decembrie a fost eliberat condiționat din arest, în baza unei încheieri a Judecătoriei Ciocana. Filat continuă să pledeze nevinovat, acesta spune că dosarul lui ar fi unul politic și că procedura de eliberare a sa a fost una „perfect legală”.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Specialiștii ANSP: Se constată o majorare a numărului de intoxicații cu mercur

Probabil fiecare are sau a avut în trusa medicală de acasă un termometru ce conține …