Știrea zilei

Decis! Taxele și impozitele, majorate | VIDEO

Fără a pleca urechea la nemultumirile oamenilor de afaceri, patronatelor și sindicatelor, Guvernul a aprobat majorarea taxelor și impozitelor, dar și anularea unor scutiri. Contactați de noi, reprezentanții patronatelor ne-au declarat că, acest lucru va duce la majorări de prețuri pentru unele servicii, iar unele chiar vor dispărea. Totodată, șefa Asociației Restaurantelor ăși reiterează poziția de a organiza proteste față de noile scumpiri.

Guvernul Sandu dă vina pe predecesorii săi care nu ar fi prevăzut bani în buget pentru anumite cheltuieli, iar actualul executiv nu are bani pentru a le acoperi, susține ministrul finanțelor.

Natalia Gavriliță:

„Guvernanții precedenți au acționat după principiul după noi și potopul, iar acum ne am pomenit în situația să adoptăm în regim de urgență măsuri pentru a asigura pla ta salariilor și pensiilor, dar și pentru a investi în drumuri, reparație și infrastructură.”

Astfel, proiectul anulează scutirile personale ale oamenilor cu venituri mai mari de 30 mii de lei. Aceștia vor achita lunar un impozit suplimentar de 240 de lei. Ministerul de Finanțe propune aplicarea impozitării generale la creșterea de capital, 100 de procente pentru persoane juridice și 50 la sută pentru cele fizice, revenindu-se astfel la cota ce exista până în anul 2018.

De asemenea, se va reveni la cota de 20 la sută pentru sectorul HORECA, față de 10 la sută cât se aplică în prezent. Totodată, se prevede majorarea taxelor pentru poluarea mediului cu 20 la sută, anularea amnistiei fiscale, impozitarea tichetelor de masă și a câștigurilor de la loterii. Vor fi taxate și coletele poștale cu o valoare de până la 200 euro, față de 300 cât este în prezent.

VLADISLAV CAMINSCHI, director executiv CNPM:

„Cu certitudine că va afecta majorarea de prețuri, cu certitudine că unele lucruri vor dispărea cu totul. De exemplu, eu cred și chiar astăzi am primit confirmarea de le operatorii care se ocupă cu tichetele de masă că acest lucru va duce la dispariția acestor tichete cu totul.Cred că o să se majoreze prețurile și la HoReCa.”

ANETA ZASAVIȚCHI, președintele Asociației restaurantelor din Moldova:

„Noi ne-am așteptat la o asemenea atitudine din partea Guvernului care nu vrea să audă opinia businessului. Noi însă, nu cedăm și vom utiliza toate pârghiile legale pentru a trăi și a lucra acasă. Dacă va fi necesar vom ieși și la proteste.”

Democrații nu au răspuns la telefon pentru comentarii. Anterior, fostul premier, Pavel Filip, a calificat decizia Ministerului drept una negândită, iar guvernul condus de el s-a descurcat și fără împrumuturile din exterior. Modificările fiscale au fost negociate cu Fondul Monetar Internațional.

Reprezentantul FMI, Volodimir Tulin, declara că instituția va amâna oferirea împrumutului pentru Moldova, dacă Guvernul va renunţa la aceste măsuri fiscale. Declarațiile demnitarului însă, au fost criticare de către politicieni și exponenții societății civile din țara noastră.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

PPDA vrea candidat comun din partea forțelor europene pentru alegeri în circumscripția Hîncești | VIDEO

Platforma ”Demnitate și Adevăr” va înainta propriul candidat la funcția de deputat în circumscripția N.38 …