Știrea zilei

De la școală, la spital. Intoxicație sau îmbolnăvire virală la liceul Orizont din Chișinău? | VIDEO

4 elevi care își fac studiile la liceului privat „Orizont”, din sectorul Ciocana al capitalei, au fost internați în spital după ce s-ar fi intoxicat alimentar sau s-ar fi îmbolnăvit cu infecții virale. Potrivit medicilor, printre aceștia și alți peste o sută de copii din cadrul acestei instituții s-au adresat la medici pentru consultări.

Potrivit medicilor, cei patru copii au fost internați la Spitalul Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, diagnosticați cu enterocolită și toxiinfecție.

STELA CORNILOV, vicedirectorul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii: „Toți pacienții sunt cu vârsta de la 10 la 12 ani, s-au spitalizat în ziua de 12 septembrie, toți au prezentat debut acut cu febră, dureri în abdomen, vome repetate și scaun lichid.”

De cealaltă parte, directorul adjunct al filialei Orizont de la Ciocana spune că acești copii s-ar fi îmbolnăvit din cauza virozelor.

MUSLU DURMUȘ, director adjunct al liceului ”Orizont”, filiala Ciocana: „O viroză virală care cred că este în oraș și copii noștri, ca în toate școlile, s-au îmbolnăvit.”

Agenția Națională pentru Sănătate Publică desfăşoară cercetarea epidemiologică a cazului. Potrivit specialiștilor, au fost prelevate probele de la bolnavi, personalul blocului alimentar şi din obiectele mediului ambiant pentru investigații de laborator.

OLESEA CROITOR, ofițer de presă ANSP: „Din datele anchetei epidemiologice, la moment sunt depistate 128 de cazuri suspecte cu semne clinice de boală diareică acută, inclusiv o parte cu semne clinice catarale. Vârsta persoanelor bolnave este între 9-35 ani.”

Pe cazul dat, Procuratura s-a autosesizat și a intentat un dosar penal pe marginea unei presupuse intoxicații alimentare. Potrivit procurorilor, se ia în considerare atât versiunea unei intoxicații alimentare, cât și îmbolnăvirea virală.

Directorul general al Agenția Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ela Malai a declarat pentru postul nostru de televiziune că pe parcursul zilei de azi urmează să fie gata analizele de laborator care urmează să confirme cauza îmbolnăvirilor.

Specialiștii recomandă populației, în cazul apariției semnelor clinice de boală diareică acută, să se adreseze medicului de familie sau să solicite asistență medicală urgentă.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Deputatul Ștefan Gațcan a fost găsit la Iași | VIDEO

Deputatul Ștefan Gațcan se află la Iași și neagă faptul că ar fi fost sechestrat …