Știrea zilei

De când i-a fost validat mandatul de primar, Andrei Năstate nu a intrat niciodată în cabinetul său de edil al capitalei | VIDEO

Andrei Năstase este primarul în exercițiu al capitalei. Conform legii, socialistul Ion Ceban va prelua ștafeta de la el numai după ce instanța de judecată îi va valida mandatul de primar general. Echipa noastră de filmare a mers astăzi la primărie pentru a vedea dacă Andrei Năstase își exercită atribuțiile de primar. Cine stătea în fotoliul edilului, aflați în reportajul ce urmează.

Deși Comisia Electorală Centrală a anunțat că până la validarea rezultatului alegerilor din Capitală primar al municipiului Chișinău este Andrei Năstase, liderul PPDA se pare că nu își exercită atribuțiile de primar. Angajații primăriei spun că ultima dată l-au văzut pe Năstase pe panourile publicitare.

L-am văzut pe portrete în oraș. – Dar în primărie? – Nu vă pot răspunde. – A fost sau nu a fost? – Cine? – Domnul Năstase. – Nu mă lua cu măguleala…

Așadar, primarul general în exercițiu nu este la muncă, iar cabinetul acestuia este pustiu și nu intră nimeni în afară de persoana de serviciu. Chiar de la intrare se vede că biroul nu are un stăpân, de altfel ca și capitala. Plăcuța pe care anterior era scris numele primarului nu mai este pe perete, iar odată ce treci pragul – observi că tavanul curge pe timp de ploaie, mobila nu mai are același aspect, iar covorul de pe pardoseală n-a mai fost demult curățat.

VASILE CHIRILESCU, șeful serviciului de presă al primăriei Chișinău: Birourile sunt așa cum sunt. Ultima dată s-a făcut ceva cosmetic numai la tavene, pereți, dar mobila este de foarte de mult timp.

În timp ce filmam în biroul primarului, pe holul primăriei l-am zărit și pe Andrei Năstase. Acesta nu a intrat însă în cabinetul care ar trebui să fie ocupat de el, dar a intrat direct în biroul secretarului interimar al Consiliului Municipal Chișinău, Adrian Talmaci, care până ieri, 4 noiembrie a și asigurat interimatul funcției de primar. Năstase nu a zăbovit prea mult. În aproximativ 15 minute a ieșit și a plecat în grabă fără a spune exact dacă își îndeplinește atribuțiile de edil.

ANDREI NĂSTASE, primar în exercițiu, municipiul Chișinău: – Ați venit la muncă, ați venit să-l așteptați pe domnul Ceban? – Am venit la primărie domnișoară. Mă conformez exact rigorilor legii. – Deci, ați venit la muncă? – Am venit la primăria Chișinău. 

Andrei Năstase nu ne-a spus nici ce a discutat cu fostul primar interimar, Adrian Talmaci.

ANDREI NĂSTASE, primar în exercițiu, municipiul Chișinău: Chestiuni curente ale primăriei Chișinău. Mai multe decât vă imaginați dumneavoastră.

Ne-a spus, însă, că nu își va ridica salariu de la primărie.

ANDREI NĂSTASE, primar în exercițiu, municipiul Chișinău: Nu voi primi salariu de primar, pentru că nu am muncit în toată perioada în care o justiție nedreaptă a decis că mandatul meu să fie invalidat.

La ieșirea din primărie, Andrei Năstase ne-a declarat totuși că nu-l va aștepta pe cel care l-a învins la alegerile locale din 3 noiembrie.

ANDREI NĂSTASE, primar în exercițiu, municipiul Chișinău: – Îl veți aștepta pe domnul Ceban sau nu? – Domnișoară, am lucruri mult mai importante decât să-l aștept pe domnul Ceban.

Fostul primar interimar, Adrian Talmaci ne-a declarat că nu cunoaște dacă Andrei Năstase va prelua fotoliu de primar până când judecătoria Chișinău îi va valida mandatul de primar socialistului Ion Ceban.

ADRIAN TALMACI, secretarul CMC, ex-primar interimar al capitalei: Nu pot să vă spun. Dumnealui decide. – Nu ați discutat despre asta. Nu l-ați întrebat? – Nu. L-am informat doar că trebuie de semnat niște dispoziții de plată, referitor la finanțarea instituțiilor publice. – Și ce va spus? – O să semneze.

Șeful serviciului de presă al primăriei capitalei, Vasile Chirilescu ne-a spus că în cabinetul primarului general nu a mai stat nimeni din luna mai 2018. Ultimul edil care a stat a fost Silvia Radu, care a exercitat interimatul funcției.

VASILE CHIRILESCU, șeful serciului de presă al primăriei Chișinău: Domnul Ruslan Codreanu a ales să stea în alt birou. Mai sunt birouri de viceprimari și nu a folosit biroul primarului general. La fel și domnul Adrian Talmaci – stă în biroul pecare îl are. În biroul secretarului CMC. Așa cum arată biroul primarului general a fost amenajat încă de pe perioada mandatului lui Dorin Chirtoacă.

În biroul primarului general, care nu este ocupat acum de nimeni, se găsesc câteva icoane dăruite primăriei, câteva calendare, câteva tablouri pe perete, trei steaguri, mese din lemn, telefoane fixe, un televizor și un calculator. Amintim că președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil a declarat că în momentul de față, primar general este Andrei Năstase. Potrivit lui Cimil, Năstase trebuie să se afle în funcția de primar până la validarea mandatului de primar general al lui Ion Ceban.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Doamne, dă-mi minte și putere”: Reacția lui Chicu la opinia Mitropoliei despre cipuri și tehnologia 5G

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook față de …