Știrea zilei

De la politicieni până la interpreți: De Bobotează, cei mai curajoși s-au scăldat în apa rece ca gheața | VIDEO

Sărbătoarea de Bobotează a scos din case sute de moldoveni, care respectă tradițiile religioase. Cu această ocazie preoții parohi ai mai multor biserici și Mănăstiri din țară au oficiat Sfânta Liturghie şi au sfinţit apa, iar cei mai curajoși s-au scăldat în apele reci, pentru a fi curățați de păcate.

La mănăstirea Curchi credincioșii au venit dis-de-dimineață pentru a asista la sfințirea apei de către preoții parohi și a-și face rezerve de agheazmă acasă. Oamenii spun că Sfânta Liturghie este o tradiție pe care o respectă de la an la an.

Credem, așa ținem de la părinții noștri, e la bunei, de la bunici. Așa este obiceiul.

De aceea mai mult și am venit astăzi aici. Să luăm agheazmă, să avem în casă tot anul.

Am venit să ne rugăm ca copiii, nepoții să fie sănătoși. Noi să fim sănătoși. Dorim la fiecare pământean să fie sănătate și pace pe lumea aceasta.

Dumnezeu se coboară de două ori pe an . Aceasta este una dintre acele două zile. 

Cei mai curajoși moldoveni s-au scufundat în apele reci sfințite. Tradiția spune că astfel, ei se curăță de păcate și tot anul vor fi sănătoși.

La mănăstire a venit și primarul de Orhei, Pavel Verejanu, pentru care această zi este una de o importanță deosebită.

PAVEL VEREJANU, primarul municipiului Orhei: Recomand la toți. Eu practic acest obicei de mai mulți ani. Cum și am spus, este un lucru demn pentru fiecare bărbat. 

Și locuitorii capitalei au ținut să respecte tradiția și să-și provoace caracterul. La Izvorul Tamarei de la lacul Valea Morilor, între cei veniți acolo l-am întâlnit și pe interpretul Ricky Ardezianu, care după o încălzire bună, a făcut un duș rece la propriu!

RICKY ARDEZIANU, interpret: Eu chestia asta o fac zi de zi. Nu numai de bobotează, dar zi de zi.

Și șeful statului a respectat, ca în fiecare an, obiceiul. El a postat de această dată un filmuleț pe facebook cu tradiționala scufundare.

În acest an peste 130 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au asigurat securitatea cetățenilor, în timpul scăldatului conform tradiției de sărbătoarea creștină „Botezul Domnului”. Cu Boboteaza, urmată de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, se încheie ciclul tradiţionalelor sărbători de iarnă. Prin ritualul specific acestui eveniment religios, în această zi se sfinţesc apele mari şi se purifică mediul înconjurător de forțele malefice.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Proteste în toată țara, împotriva politicii antisociale și vorbelor goale ale PSRM! Membrii și simpatizanții PP „ȘOR” cer ridicarea pensiilor | VIDEO

Proteste în toată țara. Peste șase mii de persoane au ieșit în stradă în această …