4 aprilie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

De astăzi, mai multe persoane vor primi alocații și indemnizații majorate

 Indemnizațiile și alocațiile acordate mai multor categorii de persoane au fost majorate la 1 ianuarie 2020, informează moldpres

Astfel, părinții ai căror copii sunt născuți după 1 ianuarie 2020 vor primi o indemnizație unică la naștere de 8299 de lei, mai mare cu 388 de lei decât a fost până în prezent.

Tot de astăzi crește cu 25% pensia de urmaș în cazul copiilor până la vârsta de 18 ani sau care își continuă studiile în instituții de învățământ de zi, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 ani. Dacă până în prezent pensia de urmaș constituia 50% din pensia întreținătorului decedat, de astăzi aceasta va fi în mărime de 75 la sută.

Și persoanele vârstnice care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani și nu pot beneficia de pensie pentru limita de vârstă vor primi de astăzi alocații sociale mai mari cu 150%. Dacă până acum acestea primeau 215 lei, începând din noul an alocația respectivă va constitui 539 lei lunar.

Totodată, se va majora cu 100% alocația socială pentru persoanele cu dizabilităţi și ea va constitui 647 lei lunar pentru cei cu dizabilităţi severe, 604 lei lunar pentru cei cu dizabilităţi accentuate și 431 lei lunar pentru persoanele cu dizabilități medii.

Și alocațiile lunare de stat acordate participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, participanților la acțiunile de luptă din Afganistan precum și pe teritoriul altor state vor crește de astăzi de trei ori, de la 100 la 300 de lei lunar, fără a fi necesară depunerea suplimentară a actelor.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în Moldova. 10 morți. Noua victimă e din stânga Nistrului

O altă persoană din stânga Nistrului infectată cu COVID-19 a decedat. Informația despre deces a …