Știrea zilei

”Datorie inexistentă” – așa califică fostul şef-adjunct al SPCSB al CNA, despăgubirile de 50.000.000 de dolari, pe care autoritățile de la Chișinău le datorează Companiei „Energoalians”

”Datorie inexistentă” – așa califică fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman despăgubirile de circa 50 de milioane de dolari, pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le achite Companiei „Energoalians”, afiliată omului de afaceri, condamnat la închisoare, Veaceslav Platon. Potrivit acestuia, următorul pas ar fi extrădarea lui Platon în Ucraina, contra sumei de 10 milioane de dolari. Reprezentanții coaliției de guvernare au refuzat să comenteze acuzațiile, iar avocatul lui Veceslav Platon nu a fost de găsit pentru comentarii.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Mihail Gofman susține că actualele autorități ar fi pierdut intenționat procesul împotriva companiei „Energoalians”, afiliată lui Veaceslav Platon, în urma căruia ar trebui să plătească despăgubiri de circa 50 de milioane de dolari.

Potrivit fostului angajat al CNA, care în prezent se află în SUA, Veaceslav Platon ar oferi zece milioane de dolari reprezentanților alianței ACUM-PSRM ca să-l elibereze din închisoare, pentru a fi extrădat în Ucraina.

Acesta precizează că mai are nevoie de câteva ore pentru a pregăti „rechizitoriul” pentru procurori.

Virginia Braga, consultant principal la Direcția comunicare și protocol a Cancelariei de Stat, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacție. La fel au procedat mai mulți deputați din majoritatea parlamentară, iar cei care au ne-au răspuns, au refuzat să comenteze acuzațiile.

(PRIN TELEFON, SERGIU LITVINENCO, deputat Blocul ACUM ”0:00:06-0:00:12

„Chiar nu vreau să comentez ce spune acest personaj.”, a spus SERGIU LITVINENCO, deputat Blocul ACUM.

Socialistul Bogdan Țîrdea a calificat apelul nostru drept provocare și a închis telefonul.

”Cred că este vorba despre o provocare.”, a comentat BOGDAN ȚÎRDEA, deputat PSRM.

Recent, ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a calificat drept nefondate cerinţele companiei „Energoalians” privind întoarcerea datoriilor pentru livrarea energiei electrice, considerând că acest lucru este o schemă de escrocherie pentru stoarcerea banilor din bugetul Moldovei. La sfârșitul lunii septembrie, Curtea de Apel din Paris ar urma să ia o nouă decizie în litigiul dintre R. Moldova și compania ucraineană „Energoalians”, care datează încă din 2010. Pagubele pretinse de către compania ucraineană ar fi fost estimate la 20 de milioane de dolari, iar între timp, potrivit ratei inflanției raportate la această sumă, precum și dobânda aplicată, despăgubirile s-ar fi ridicat la 75 de milioane de dolari.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Deputatul Ștefan Gațcan a fost găsit la Iași | VIDEO

Deputatul Ștefan Gațcan se află la Iași și neagă faptul că ar fi fost sechestrat …