Știrea zilei

„Cutremur” în PSRM: Ștefan Gațcan a părăsit fracțiunea socialiștilor și a aderat la „Pro Moldova”. Reacții și motivații | VIDEO

Deputatul PSRM Ștefan Gațcan, ales pe circumscripția uninominală din Hîncești, în luna martie a acestui an, a părăsit fracțiunea socialiștilor. Parlamentarul a anunțat pe rețelele de socializare că se alătură echipei Partidul „Pro Moldova”, deoarece alături de PSRM nu va putea să îndeplinească promisiunile date alegătorilor în campania electorală. De cealaltă parte, foștii săi colegi au calificat gestul ca fiind unul rușinos și i-au cerut să-și depună mandatul de deputat.

Chiar dacă cu aproape trei săptămâni în urmă, președintele Igor Dodon era ferm convins că fracțiunea PSRM din Parlament este de nezdruncinat, primul deputat a spart gheața.

IGOR DODON președintele RM: „Poate o să se ducă unul-doi, eu nu exclud. De la socialiști, eu sunt ferm convins că n-o să se ducă. Eu sunt ferm convins că de la socialiști nu o să se ducă. Eu sunt ferm convins că echipa este consolidată.”

În postarea publicată pe Facebook, Ștefan Gațcan susține că PSRM a avut o șansă unică de a rezolva problemele oamenilor și de a salva țara din criza în care s-a pomenit. Acesta afirmă că luptele politice interminabile, gravele greșeli de management, deciziile neprofesioniste, lipsa de curaj și chiar admiterea de falsuri în gestionarea crizei COVID-19 l-au determinat să se detașeze de aceste acțiuni.

„Cu tot respectul față de colegii din fracțiunea PSRM din Parlament, dar alegătorii circumscripției electorale Hîncești nu pentru asta mi-au acordat vot de încredere. Alegătorii din Hîncești au așteptări că vom avea curaj și vom lupta doar pentru interesul țării și a cetățenilor, dar nu pentru rating politic. Nu vreau să dezamăgesc alegătorii mei. Vreau să continuu realizarea promisiunilor electorale și știu cum pot face asta! Dar constat că aceste promisiuni nu le voi putea realiza alături de echipa PSRM din Parlament”, a scris Gațcan.

Totodată, Gațcan susține că s-a regăsit în ultimele acțiuni ale partidului “Pro Moldova”, motiv pentru care a decis să se alăture echipei, care a și salutat, la scurt timp, venirea noului coleg.

„Îi urăm bun venit în echipa pentru oameni și pentru țară noului nostru coleg, domnului Ștefan Gațcan, un profesionist nu din auzite! Guvernul lui Igor Dodon a rămas fără susținere necondiționată în Parlament.”, se arată în mesajul formațiunii.

La scurt timp, foștii colegi de fracțiune ai lui Gațcan au declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că acesta ar fi primit o sumă impunătoare de dolari pentru a lua o astfel de decizie și vor sesiza Procuratura Generală în acest sens. Totodată, fracțiunea PSRM i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

VLAD BATRÎNCEA, deputat PSRM: „Domnule Gațcan, dacă în dumnevoastră mai este încă măcar un pic de bun simț, depuneți mandatul și plecați din Parlamentul Republicii Moldova. Cel mai mare partid declară război acestor trădători, persoanelor corupte și face tot posibilul ca acest Parlament să fie dizolvat.”

Contactat de postul nostru de televiziune pentru o reacție, deputatul Ștefan Gațcan avea telefonul deconectat.

Reamintim că medicul obstetrician ginecolog, Ștefan Gațcan, a câștigat fotoliul de deputat în circumscripția 38, din Hîncești, în urma alegerilor parlamentare care s-au desfășurat în 15 martie, într-un scrutin criticat pentru că s-a desfășurat la începutul epidemiei COVID-19 în Moldova. Mai exact, pentru Ștefan Gațcan au votat 5539 de alegători. Ultima plecare în „Pro Moldova” din PDM a avut loc în data de 17 iunie și a lăsat coaliția PDM – PSRM fără majoritate în Parlament. În prezent, coaliția PD-PSRM numără oficial 49 de deputați.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Parlamentul, „paralizat” și astăzi. Opoziția: Guvernul, sub unele intenții „nobile” și „bune” vrea să ascundă scheme de afaceri | VIDEO

Parlamentul a fost „paralizat” și astăzi. La fel ca ieri, deputații din opoziție au boicotat …