Știrea zilei

Curtea Constituțională a respins cererea lui Vladimir Țurcan cu privire la demiterea sa din funcție | VIDEO

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea depusă de judecătorul Vladimir Țurcan, care a solicitat să fie restabilit în funcția de președinte al Înaltei Curți, iar hotărârea prin care a fost numit un alt conducător al instituției, să fie anulată.

Într-un comunicat expediat pentru presă, Curtea precizează că hotărârile emise de CC sunt definitive, iar Țurcan nu a păstrat secretul votului. Am încercat să obținem un comentariu din partea lui Vladimir Țurcan, acesta însă nu ne-a răspuns la telefon.

Contactat de postul nostru de televiziune, Vladimir Țurcan nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu.

Potrivit unui comunicat de presă, Curtea a constatat faptul că Vladimir Țurcan s-a comportat într-un mod care nu exclude influența din afară asupra sa și nu a asigurat păstrarea secretului voturilor exprimate. Înalta Curte a accentuat faptul că hotărârile CC sunt definitive şi nu pot fi supuse niciunei căi de atac. În comunicat se mai spune că Înalta Curte a notat faptul că funcția de președinte al Curții Constituționale nu este un drept garantat de statutul de judecător constituțional. Această funcție reprezintă un mandat încredințat de Plenul Curții, care poate fi revocat, respectându-se aceeași procedură în care a fost acordat.

Amintim că în data de 23 aprilie, judecătorii Curţii Constituţionale l-au destituit pe Vladimir Țurcan din funcția de președinte al CC, iar în locul său a fost aleasă Domnica Manole. Țurcan a fost demis în urma unui vot de neîncredere oferit în urma unui demers semnat de judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova.

S-a întâmplat după ce președintele Igor Dodon a declarat că a vorbit la telefon cu Țurcan despre pachetul de legi care prevedea măsuri de susținere a cetățenilor și mediului de afaceri în perioada stării de urgență, pe care Guvernul și-a asumat răspunderea. Ulterior, fostul președinte al Curții a depus o cerere de anulare a celor două decizii, privind demiterea sa din funcție și numirea unui nou președinte.

  •  
  •  
  • 1
  •  

Citește și

Ion Chicu: Starea de urgență în sănătate publică se prelungește cu încă două săptămâni. Rămân închise grădinițele și parcurile de odihnă | VIDEO

Starea de urgență în sănătate publică se prelungește cu încă două săptămâni. Decizia a fost …