Știrea zilei

Curtea Constituțională simplifică procedura de înregistrare a partidelor politice

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituționale prevederile Legii privind partidele politice, potrivit cărora, la depunerea documentelor pentru înregistrarea formațiunii se prezintă actul de constituire însoţit de lista membrilor partidului politic, al căror număr nu poate fi mai mic de patru mii, dar și faptul că la momentul constituirii partidului, membrii acestuia trebuie să fie domiciliaţi în cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, dar nu mai puţin de 120 de membri în fiecare din unităţile administrativ-teritoriale menţionate. Hotărârea a fost pronunțată astăzi de către magistrații Înaltei Curți, scrie deschide.md.

Curtea a declarat neconstituționale textul „al căror număr nu poate fi mai mic de patru mii” din teza I și teza II „La momentul constituirii partidului, membrii acestuia trebuie să fie domiciliaţi în cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, dar nu mai puţin de 120 de membri în fiecare din unităţile administrativ-teritoriale menţionate” din articolul 8 alineatul (1) litera d) din Legea nr. 294 din 21 decembrie 2007 privind partidele politice”, se arată în hotărârea CCM.

Potrivit magistraților, efectele prezentei hotărâri se aplică începând cu data de 31 iulie 2020.

În cazul în care Parlamentul nu va revizui Legea nr. 294 din 21 decembrie 2007 privind partidele politice în conformitate cu raționamentele expuse în prezenta hotărâre până la data de 31 iulie 2020, autoritatea competentă va asigura înregistrarea partidelor politice cu respectarea condițiilor stabilite de lege, cu excepția prevederilor declarate neconstituționale”, precizează judecătorii Înaltei Curți.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

De precizat că, la moment, în R. Moldova sunt înregistrate 47 de partide și mișcări politice.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Partidul „ȘOR” cere guvernării măsuri urgente pentru reintegrarea concetățenilor reveniți acasă

Partidul Politic „ȘOR” cere măsuri urgente pentru crearea condițiilor pentru cetățenii moldoveni care decid să …