Știrea zilei

Curtea Constituțională, sesizată în privința organizării alegerilor anticipate

Curtea Constituțională a fost sesizată să se pronunțe în baza cărui sistem electoral urmează să se desfășoare alegerile parlamentare anticipate în situația în care acestea vor avea loc.

Autorii sesizării sunt deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, și deputatul Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea, scrie IPN.

Autorii sesizării menționează că întrebarea „în baza cărui sistem electoral urmează a se desfășura alegerile parlamentare anticipate în situația în care acestea vor avea loc?”, vine în contextul în care Parlamentul a adoptat modificări legale prin care a fost anulat sistemul electoral mixt și a fost revigorat sistemul electoral proporțional care a intrat în vigoare la 17 august 2019.

Potrivit autorilor sesizării, demersul este necesar pentru asigurarea previzibilității procesului electoral. „Trebuie de precizat că necesitatea interpretării art.72 alin.(3) lit. a) din Constituție prin raportare la aspectele învederate nu presupune că semnatarii prezentei sesizări și partidele din care fac parte se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate – alegerile parlamentare anticipate pot fi declanșate exclusiv în condițiile și în circumstanțele prevăzute de Legea Supremă – ci este necesară pentru asigurarea previzibilității procesului electoral și a cadrului normativ aferent acestuia”, se menționează în sesizare.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Avia Invest: Contractul de concesionare nu este reziliat și nici nu-l poate rezilia cineva | VIDEO

În pofida visurilor pe care le are Igor Dodon, “Avia Invest” va continua să construiască …