Știrea zilei

Curtea Constituţională: implicarea Comisiei instituită de Ministerul Justiției în procesul de numire în funcție a procurorului general contravine Constituției | VIDEO

Prevederile din Legea Procuraturii care se referă la numirea procurorului general interimar și a procurorului general sunt neconstituționale. O hotărâre în acest sens a fost emisă de Înalta Curte ca urmare a unei sesizări depuse, în luna septembrie, de un grup de deputații PDM. Aflați acum la guvernare, democrații au anunțat recent despre retragerea documentului, iar foștii lor colegi, care acum formează grupul parlamentar PRO MOLDOVA,

Prevederile din Legea Procuraturii care se referă la numirea procurorului general interimar și a procurorului general sunt neconstituționale. O hotărâre în acest sens a fost emisă de Înalta Curte ca urmare a unei sesizări depuse, în luna septembrie, de un grup de deputații PDM. Aflați acum la guvernare, democrații au anunțat recent despre retragerea documentului, iar foștii lor colegi, care acum formează grupul parlamentar PRO MOLDOVA, nu au renunțat la sesizare. Astfel, Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea lor și a decis că Alexandr Stoianoglo va rămâne în funcția de procuror general.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a menționat, imediat după ședință, într-un briefing de presă, că declararea neconstituționalității unor prevederi nu înseamnă demiterea procurorului general.

DOMNICA MANOLE, președintele CC :”Procuratura devine, odată cu pronunțarea acestei hotărâri, mai protejată în independența și în imparțialitatea sa față de eventualele influențe din partea executivului.”

Curtea a considerat că implicarea Comisiei instituită de Ministerul Justiției în procesul de numire în funcție a procurorului general contravine Constituție. Iar Domnica Manole a explicat că prin redistribuirea funcțiilor Consiliului Superior al Procurorilor către Ministerul Justiției, rolul acestei structuri a fost uzurpat.

DOMNICA MANOLE, președintele CC:”Nu o comisie a executivului este cea care va stabili cu titlul obligatoriu
și nu o comisie a Executivului va fi cea care îl va demite pe procurorul general”.

Curtea a mai notat că Legea Supremă nu operează cu noțiunea de procuror general interimar și nu conține prevederi referitoare la intervenirea vacanței acestei funcții. Înainte de pronunțarea deciziei, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a scris pe o rețea de socializare că se creează impresia că înalta Curte este atrasă de niște arhitecți invizibili într-un joc perfid, pentru înlăturarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care, în opinia ministrului, este profesionist, onest și are curaj.

Menționăm că în timpul ședinței, în fața sediului Curții Constituționale a avut loc o manifestație în susținerea procurorului general.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Mai mulți consilieri din Șoldănești aderă la „Pro Moldova”

Un grup de consilieri din raionul Șoldănești au anunțat că părăsesc Partidul Democrat și aderă …