Știrea zilei

Curtea Constituțională: Atribuțiile CSE, pe perioada Stării de urgență, sunt constituționale | VIDEO

Dreptul Comisiei pentru Situații Excepționale de a efectua alte acțiuni, decât cele prevăzute strict de legislație, pentru prevenirea, diminuarea și lichidarea consecințelor pandemiei de coronavirus sunt constituționale.

O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Constituțională, care a admis parțial cele două sesizări depuse de deputații grupului „Pro Moldova” și ai PPDA. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de faptul că Parlamentul a modificat Legea privind regimul stării de urgență, de asediu şi de război cu puțin timp înainte de a fi declarată starea de urgență, iar Comisia ar fi beneficiat de atribuții nelimitate, ceea ce ar fi permis abuzuri.

Magistrații au mai constatat că „exercitarea altor atribuții necesare” de către Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale și a Ministerului de Interne sunt, de asemenea, constituționale.

Totodată, Curtea a declarat neconstituțional un articol din Codul Administrativ, care limitează competența instanțelor de judecată de a efectua controlul proporționalității măsurilor dispuse de către autoritatea publică.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Coronavirusul a furat încă două vieți. Doi bărbați din Ialoveni și Drochia au decedat

În Republica Moldova au fost înregistrate încă două decese în rândul pacienților infectați cu noul …