Știrea zilei

Cum va fi vremea afară de Hramul Chișinăului

Temperaturi generoase de toamnă cu soare, fără ploi, se aşteaptă în următoarele zile, când va fi sărbătorit şi Hramul capitalei, transmite Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform meteorologilor, până luni, 14 octombrie, inclusiv, pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă valori termice între 19-25 de grade Celsius, ziua, şi 6-11 grade, noaptea. Perioada de referinţă va fi caracterizată de timp însorit, fără precipitaţii. Acest fapt este apreciat în special de autorităţile localităţilor care sărbătoresc hramurile bisericilor pe 14 octombrie, când creştinii de rit vechi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului sau Pocroavele .

Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele“, este un cuvânt slavon care în meteorologia populară înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă. Potrivit tradiţiei, Acoperământul Maicii Domnului reprezintă pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă. Or, oamenii în vârstă afirmă că după Pocroave vremea, de obicei, se răceşte.

La rândul lor, şi specialişti SHS susţin că în decursul lunii octombrie pretutindeni se semnalează îngheţuri. Perioada medie de apariţie a îngheţurilor la suprafaţa solului pe  teritoriul ţării se înregistrează în intervalul 1-15 octombrie, în aer – între 12 şi 31 octombrie. Cu toate acestea, în unii ani îngheţuri pe parcursul acestei luni nu s-au semnalat (1989, 1996).

moldpres.md

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Poliția anunță cine este mama bebelușului abandonat în Capitală. Femeia mai are copii

Femeia care și-a abandonat copilul în scara unui bloc de locuit din sectorul Buiucani a …