Știrea zilei

Cum pot să-și exercite dreptul la vot cei care nu dețin buletim de identitate? | VIDEO

Cetățenii cu drept de vot sunt așteptați astăzi la secțiile de votare cu buletinele de identitate și fișa de însoțire, iar cetățenii Republicii Moldova care nu dețin act de identitate sau al căror buletin de identitate nu este valabil, pot primi chiar astăzi, la solicitare, buletin de identitate provizoriu, gratuit. În baza căror acte se mai poate vota, care este procedura de vot, dar și în care circumscripție cetățenilor li se va acorda tocmai 5 buletine de vot, aflați din următorul reportaj.

În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, el votează în localitatea în care își are reședința. Votantul trebuie să se prezinte la secția de votare cu buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova, cu fişa de însoţire care confirmă domiciliul sau reşedinţa alegătorului pe teritoriul secţiei de votare. De asemenea, cetățeanul cu drept de vot poate prezenta buletinul de identitate provizoriu cu menţiunile privind cetăţenia Republicii Moldova și domiciliul titularului, paşaportul pentru intrare–ieşire din ţară, livretul de marinar, în cazul alegerilor parlamentare în secţiile de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova. Votarea se poate face și în baza legitimației de serviciu pentru militarii în termen, livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil.

ACTELE ÎN BAZA CĂRORA PUTEM VOTA:

1. buletinul de identitate cu fișa de însoțire;

2. buletinul de identitate provizoriu;

3. paşaportul pentru intrare – ieşire din ţară;

4. livretul de marinar;

5. legitimația de serviciu pentru militari;

6. livret eliberat de CSC

Spre deosebire de parlamentarele din februarie curent, în secțiile de votare de peste hotarele țării, se poate vota cu buletinul de identitate şi în baza de pașaport cu termen de valabilitate expirat. Alegătorul completează şi depune o declaraţie pe proprie răspundere privind abţinerea de la votarea multiplă.

Alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secţiei de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dar se prezintă şi certificat medical. Votarea la locul aflării poate fi solicitată doar în raza secției de votare unde își are înregistrarea la domiciliu/reședință alegătorul. Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Studenții și elevii cu drept de vot votează în localitatea unde își au domiciliu. Dacă au și reședință, în perioada valabilității reședinței votează doar în localitatea unde își au reședința.

Menționăm că astăzi buletinul de identitate provizoriu poate fi eliberat gratuit la solicitarea acelor cetățeni ai Republicii Moldova care nu dețin act de identitate sau al căror buletin de identitate nu este valabil.

Pentru alegerile locale de astăzi au fost tipărite peste 7,8 mln buletine de vot. Pentru funcția de primar – aproximativ 2,2 milioane de buletine, de culoare roz. Pentru alegerea primarului din Bălți și a primarului general de Chișinău au fost tipărite buletine de culoare violet, pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești, orășenești – gri afumat, pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale – municipale Bălți și Chișinău – bej. Lungimea buletinelor de vot diferă, în funcție de numărul de candidați înscriși în buletin. Cele mai scurte buletine de vot sunt pentru localitățile unde a fost înregistrat câte un candidat la funcția de primar sau de consilier local. Iar cel mai lung este buletinul de vot pentru alegerea consiliului municipal Comrat, unde au fost înregistrați 61 de concurenți electorali. Acesta va fi tipărit sub forma de broșură, iar locuitorii din circumscripția nr. 33, Sângera vor avea tocmai cinci buletine de vot.

Valoarea totală a tirajului de buletine de vot pentru alegerile locale generale este de peste 3,6 mln lei.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

R. Moldova va primi un medicament împotriva COVID-19 din partea Japoniei

 Republica Moldova urmează să primească din partea Guvernului Japoniei un medicament pentru tratarea pacienților infectați …