Știrea zilei

Cum au reacționat celelalte partide la crearea coaliției PDM – PSRM | VIDEO

Consiliul Republican al PSRM a decis astăzi să inițieze negocieri pentru crearea unei coaliții cu PDM. Decizia vine după mai bine de câteva săptămâni de speculații pe faptul că socialiștii ar vrea să oficializeze alianța cu democrații, care i-au sprijinit, în noiembrie, anul trecut, la învestirea Guvernului Chicu. PSRM mai anunță că la baza viitoarei alianțe va sta același acord politic semnat cu blocul ACUM.

Socialiștii declară că membrii Consiliului Republican al formațiunii au luat în calcul mai multe scenarii, inclusiv organizarea alegerilor parlamentare anticipate sau menținerea situației actuale, cu un guvern fără suport politic stabil. În final, balanța a înclinat spre un parteneriat cu democrații.

VLAD BATRÎNCEA, deputat PSRM: Considerăm că o majoritate parlamentară PSRM-PDM în situația unei platforme foarte clare poate fi o soluție în perspectiva imediat următoare. Avem două, de fapt, opțiuni: prima, este formarea unei coaliții în PSRM și PDM și a doua opțiune este clară – alegerile parlamentare anticipate.

La scurt timp, liderul informal al formațiunii, Igor Dodon a reacționat la decizia PSRM.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova ”Consiliul Republican al PSRM a dat undă verde pentru discutarea unei coaliții cu PD. Haideți să vedem dacă ne înțelegem, dacă putem semna un acord.” 

Cu un mesaj ironic în adresa foștilor colegi a venit deputatul grupului parlamentar ”PRO MOLDOVA”, Sergiu Sîrbu.

SERGIU SÎRBU, deputat grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” ”Ca și denumire pentru noua coaliție politică „KOZAK 2” se potrivește la fix, altfel nu poate fi numită o coaliție cu socialiștii.” 

Socialiștii și-au argumentat decizia de a face o coaliție cu PDM, inclusiv prin faptul că foștii parteneri din blocul ACUM nu au răspuns la nenumăratele apeluri de a reveni la dialog și a identifica un consens. De cealaltă parte, printr-un comunicat de presă, PAS le-a cerut democraților să nu intre în coaliție cu socialiștii. Reprezentanții PAS mai spun că, în ultimele săptămâni, au încercat să discute o platformă comună cu PDM, dar încercările lor au eșuat, sub diferite pretexte.

DECLARAȚIE PAS ”Este un moment decisiv în traiectoria acestei formațiuni politice, care alege între reformă și curățare internă, pe de o parte, și anexare de către Partidul Socialiștilor, pe de altă parte. Alegerea este între confortul unor deputați și interesul cetățenilor.” , se arată în comunicat.

Cu o reacție a venit și liderul PPDA, Andrei Năstase.

ANDREI NĂSTASE, președintele PPDA: Eu sper că, într-un final, cei din PD vor avea înțelepciunea să înțeleagă că, mai presus de orgoliile și interesele lor personale și de grup, rămâne a fi această țară.

Totodată, portalul deschide.md scrie că există deja o înțelegere privind portofoliile care le vor reveni democraților. Este vorba de Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Economiei. În ceea ce privește al patrulea minister, aceștia ar urma să aleagă între cel al Sănătății și cel al Agriculturii. Amintim că anterior șeful statului, Igor Dodon, a declarat oficial că o alianță între PSRM și PDM este posibilă și că ar putea dura până în 2023.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Solicitarea lui Ștefan Gațcan în care el renunță la plângerile sale împotriva deputaților socialiști nu a ajuns la PG | VIDEO

Procesul penal în cazul lui Gațcan continuă. Procuratura Generală nu a primit, deocamdată, solicitarea deputatului …