Știrea zilei

Cum au reacționat autoritățile la protestele organizate de transportatorii din Chișinău | VIDEO

Administratorii firmelor de transport, care operează rutele de microbuz din Chișinău, și-au respectat promisiunea. În această dimineață unii transportatori privați și-au sistat activitatea pentru patru ore, timp în care mai mulți oameni au aşteptat în zadar în staţii transportul pentru a ajunge la destinaţie. Şoferii maxi-taxiurilor sunt nemulțumiți că autorităţile locale nu le susțin solicitarea privind majorarea tarifului pentru călătorii, de la 3 la 6 lei. Între timp, primarul capitalei Ion Ceban a reiterat că municipalitatea nu va permite scumpirea călătoriilor cu microbuzul.

Transportatorii care administrează rutele de microbuz din capitală spun că 80 la sută dintre cele 700 de maxi-taxiuri şi-au sistat activitatea în semn de protest. Aceștia amenință cu noi astfel de acțiuni, dacă autoritățile locale vor refuza dialogul.

OLEG ALEXA, președintele Consiliului Asociației Patronale a Transportatorilor Auto: Totul depinde de primar și vice-primar. Dacă aceștia vor continua să discute cu noi doar pe Facebook și nu vor reacționa la cerințele noastre, data viitoare nu vor ieși de pe linie nu 80 la sută de microbuze, ci 90, iar apoi toți administratorii rutelor, chiar și cei care azi au unele facilități.

VEACESLAV GĂINĂ, administrator companie de maxi-taxi: Noi avem soluția pentru a nu majora tariful cu 3 lei, cel puțin în acest an, dar este nevoie să fim auziți și să ne întâlnim.

De cealaltă parte, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor municipale, edilul capitalei Ion Ceban a declarat că nu va ceda în fața celor care vor să mărească prețul la transportul cu maxi-taxi.

Potrivit lui, în cazul în care protestele vor continua și microbuzele nu vor circula, primăria va iniția modificarea orarelor de activitate ale școlilor, grădinițelor, instituțiilor municipale, astfel încât să fie atenuat fluxul de călători în orele de vârf.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: Afirm cu toată certitudinea că majorări de preț la călătoria cu microbuze, fără a fi create condițiile necesare, condiții mai bine în aceste autovehicule, nu vor fi.

Și premierul Ion Chicu a reacționat la acțiunea de protest, anunțată de transportatorii rutelor de microbuz.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: Maxi-taxiurile nu mai au ce căuta în Chișinău. Imediat nu pot fi înlăturate, dar odată ce vor fi procurate mai multe autobuze și troleibuze, acest tip de transport depășit deja demult va dispărea de pe străzile municipiului.

Locuitorii capitalei, mai ales cei din suburbii, au avut unele dificultăți pentru a ajunge dimineață la serviciu. Unii chișinăuieni, spun că sunt gata să plătească un pic mai mult pentru călătorie, doar ca să ajungă la timp și în condiții confortabile.

Dacă vor crea condiții normale, sunt gata să îi susțin. Mai întâi să renoveze microbuzele și apoi să ceară majorarea prețului.

Dacă nu vom avea de ales, vom achita și mai scump .

Probabil, au și ei dreptate, însă 6 lei e prea mult.

Transportatorii cer ca municipalitatea fie să accepte majorarea tarifelor de călătorie, fie să le subvenționeze parțial cheltuielile. Conform calculelor acestora, preţul unei călătorii cu microbuzul în raza municipiului Chişinău, care să corespundă tuturor cerinţelor de securitate, confort şi comoditate, ar trebui să fie de 9,81 de lei.

În același timp, aceștia susțin că în actualele condiţii şi stare a maşinilor tariful ar trebui să fie de şase lei. Actualul tarif de trei lei pentru călătoria cu microbuzul a fost introdus în anul 2006, în baza unei decizii a Consiliului Municipal Chişinău.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Știrile orei 13:00 la Televiziunea Centrală – 2020-04-03