Știrea zilei

Cum au reacţionat adversarii la dezvăluirile făcute de Iurie Reniță că funcțiile de ambasadori au devenit o târguială între Dodon, Filip și Diacov | VIDEO

Funcţiile de ambasadori ai Moldovei peste hotarele țării au devenit o târguială între preşedintele Igor Dodon și conducerea Partidului Democrat, în frunte cu Pavel Filip și Dumitru Diacov. Dezvăluirile au fost făcute de deputatul PPDA şi fostul diplomat, Iurie Reniță, în cadrul unei conferinţe de presă. De cealaltă parte, ministrul de Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, dă asigurări că meritocrația și profesionalismul sunt criteriile de bază în numirea diplomaților.

Potrivit lui Reniţă, preşedintele Igor Dodon, împreună cu reprezentanții Ministerului de Externe, s-au înțeles cu democrații Dumitru Diacov şi Pavel Filip ca în funcția de ambasador al Moldovei în Azerbaijan să fie numită o rudă a actualului bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah. Asta chiar dacă, spune deputatul, doi dintre colegii săi, Emil Jacotă și Emil Druc, așteaptă confirmarea misiunii lor în Azerbaijan și în Canada.

IURIE RENIŢĂ, deputat PPDA:”După ce ambii diplomaţi au primit demult agrementele pentru Canada și Azerbaijan, actuala conducere a Ministerului de Externe, în cârdășie cu Dodon, Diacov și Filip le-au dat uitării, în locul lor intenționând să promoveze alte persoane, pe principii exclusiv politice.(musca) 06.26 În locul lui Emil Jacotă pentru funcția de Azerbaijan urmează să fie desemnată o rudă a actualului bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, acesta fiind nimeni altul decât verișorul ei, un oarecare Valentin Vlah.”

De celaltă parte, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Ţulea, a reacționat pe o rețea de socializare, unde a afirmat că orice promovare în cadrul Serviciului Diplomatic este realizată în strictă conformitate cu prevederile legale, în baza principiilor de meritocrație și profesionalism.

Am încercat să obținem o reacţie și de la ceilalți care sunt vizați. Liderul PDM, Pavel Filip, nu a răspuns la telefon, iar purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Carmena Sterpu, ne-a scris printr-un mesaj că Președinția nu comentează declaraţiile actorilor politici. Am luat legătura și cu preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, care s-a supărat foc când a aflat de acuzațiile aduse de Reniță, despre care spune că ar avea tentă politică.

DUMITRU DIACOV, preşedintele de onoare al PDM:”Domnul Reniţă aiureşte şi aiuriala a devenit profesia lui în ultimul timp. Mie îmi pare rău de dânsul. Eu cred că declaraţia unor colegi, că el a devenit agentul lui Plahotniuc în Parlament şi umblă cu „flăştile”, îl face pe el să iasă cu declaraţii care parcă ar fi luptat cu ceilalţi, dar, de fapt,el s-a transformat întrun „stukaci” în Parlament.”

Cu o reacţie la acest subiect a venit şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care a scris pe Facebook că nu are nicio rudă cu numele Valentin Vlah, care ar urma să fie numit în funcţia de ambasador al Moldovei în Azerbaijan.

În aceeași conferință de presă, deputatul Iurie Reniță a venit și cu alte exemple în care, potrivit lui, diplomații au fost selectați pe criterii politice.

IURIE RENIŢĂ, deputat PPDA:”Cel de-al doilea caz, cu implicarea directă a lui Dumitru Diacov, se referă la
revenirea la Externe,în funcţia de ambasador cu misiuni speciale a faimosului Andrei Popov.”

Solicitat de postul nostru de televiziune, ambasadorul cu misiuni speciale, Andrei Popov, a negat că ar fi beneficiat de ajutor din partea lui Diacov.

ANDREI POPOV, ambasador cu misiuni speciale:”Eu am parcurs şi am demonstrat, în anii activităţii mele publice, că sunt o personalitate autosuficientă, care nu are nevoie de… am un bagaj profesional de studii şi experienţă suficientă ca să pot aduce valoare adaugată şi să fiu apreciat de instituţiile în care lucrez eu.”

Iurie Reniță a mai dezvăluit că preşedintele PDM, Pavel Filip, insistă pe promovarea fostului ministru de Externe Andrei Galbur, care l-a și consiliat pe vremea când era premier, în funcția de ambasador în Suedia. Iar într-o altă ordine de idei,deputatul a oferit detalii despre o întâlnire secretă, din în 2018,la care ar fi participat fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, actualul lider PDM, Pavel Filip, care ocupa în acea perioadă fotoliul de premier, ministrul de Externe de atunci Tudor Ulianovschi și toți ambasadorii moldoveni.

IURIE RENIŢĂ, deputat:”În cadrul aceleași întâlniri secrete, Plahotniuc a repetat de trei ori că luptă foarte concret cu corupția. Iar ca aceasta să fie mai eficientă, lunar, Plahotniuc le transmitea miniștrilor din Guvern câte un plic cu bani ca aceștia să nu fure.”

Am încercat să obținem o reacție din parte fostului lider democrat, însă avocatul acestuia, Vlad Roșca, a declarat că nu oferă comentarii pe aces subiect.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Coronavirusul a furat încă două vieți. Doi bărbați din Ialoveni și Drochia au decedat

În Republica Moldova au fost înregistrate încă două decese în rândul pacienților infectați cu noul …