15 august 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Cum au comentat decizia magistraților constituționali politicienii | VIDEO

Din acest moment trebuie încetate exercițiile de ingeniozitate juridică și instalat un Guvern, capabil să relanseze economia și să asigure siguranța oamenilor. Astfel a reacționat liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională a decis astăzi că scrutinul parlamentar nu poate avea loc concomitent cu cel prezidențial. Cum au comentat decizia magistraților constituționali autorii sesizărilor depuse la Înalta Curte și președintele țării, aflați în continuare.

După pronunțarea hotărârii, deputatul PAS Sergiu Litvinenco, unul din autorii sesizării, a venit cu un comentariu pe pagina sa de Facebook, unde a menționat că prima zi când este posibilă dizolvarea Parlamentului este 24 decembrie.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: „Am luat act de dispozitivul hotărârii Curții Constituționale. Voi aștepta considerentele pentru a desluși nuanțele care au stat la baza lucrurilor decise”, a scris acesta.

Totodată, președintele „Pro Moldova”, Andrian Candu, a declarat că toate forțele parlamentare responsabile trebuie să-și consolideze eforturile pentru a stopa aprofundarea crizei economice și sanitare din Moldova.

ANDRIAN CANDU, președinte „Pro Molodva”: „Concurența orgoliilor trebuie stopată, deoarece suntem în pragul unor revolte sociale din cauza sărăciei care se aprofundează, precum și a injustiției din țară. Trebuie încetate exercițiile de ingeniozitate juridică și instalat un Guvern capabil”, a spus Andrian Candu.

Iar liderul Platformei Da, Andrei Năstase, a scris pe rețelele de socializare că hotărârea CC era una previzibilă și se încadrează în litera Constituției.

Și președintele Igor Dodon a venit cu o reacție la acest subiect. Într-un comunicat emis pentru postul nostru de televiziune, Președinția susține că actualul Parlament este compromis, iar unica șansă este dizolvarea Legislativului și organizarea unui nou scrutin, deși, anterior, Igor Dodon era categoric împotriva desfășurării alegerilor parlamentare anticipate.

„Ne vom orienta după voia poporului și dacă va trebui, vom organiza alegeri parlamentare anticipate cât mai repede este posibil din punct de vedere legal”, a declarat pentru noi purtătorul de cuvânt al Președinției, Carmena Sterpu.

PSRM, care, la fel, a sesizat Curtea, s-au raliat declarației președintelui Igor Dodon și susține că alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile, iar primul decret semnat de șeful statului, după scrutinul prezidențial din toamnă, trebuie să prevadă dizolvarea actualului Parlament, se spune într-un comunicat pentru presă.

Amintim că anterior la declarațiile politicienilor de a fi demis Guvernul Chicu, consilierul pe comunicare al premierului, Vitalia Dragancea, a menționat că fiecare deputat are dreptul la opinie.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19: 396 de cazuri noi au fost înregistrate, șase oameni au pierdut lupta cu virusul. Printre victime este și un medic, soția căruia a murit din cauza coronavirusului | VIDEO

396 de cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost înregistrate astăzi, astfel bilanțul persoanelor …