Știrea zilei

Cu telefoanele acasă, într-o copilărie frumoasă: Pentru prima dată în Moldova a fost organizată o tabără în totalitate fără gadgeturi | VIDEO

Dacă pe timpuri, plecarea la tabăra de vară era mult așteptată de către toți copiii, iar jocurile și distracțiile acolo durau până târziu, acum o tabăra în totalitate fără gadgeturi este o exclusivitate. În reportajul nostru aflați cum își petrec zilele și serile, fără acces la internet, copiii secolului XXI.

Tot mai greu în zilele noastre este să dezlipești copilul de gadgeturi. Totuși, pentru prima dată în Moldova, anul acesta a fost organizată o tabără ”Cu telefoanele acasă”. Iar cum se distrează copiii și care sunt ocupațiile lor am aflat chiar de la ei și de la responsabilii taberei.

INA CRASNOJON, psiholog: „Deja avem aproape un an de zile de când lucrăm în cadrul atelierelor cu copiii independenți de ecrane. În rezultatul cărora apar diferite comportamente problemă și atunci ne-am propus ca să organizăm o tabără, așa și se numește tabăra de fapt, ”Cu telefoanele acasă”. Copiii cu adevărat nu au nici un fel de ecran, nici un fel de telefon, nici ceasuri chiar nu am acceptat.”

„Ne distrăm și facem activități culturale și discotecă avem.”

„Îmi place să inventez dansuri cu copiii atunci când avem seara discotecă.”

După puțin timp, aflați la această tabără, copiii au uitat de fel de fel de ecrane și s-au distrat de minune. Totodată, copiii consideră că cea mai bună soluție de a te distra nu sunt jocurile de pe internet.

– Am roblex.

– Și cum stai aici fără telefon, cum îți pare?

-Normal, ai cu ce să te joci aici.

-Nu îți este dor?

-Nu.

-Ce să facă ei ca să nu fie dependenți de telefoane?

-Să vină aici să călătorească, să vadă cum este să fii liber în momentul cela fără telefon, cum se simt alții fără telefoane.”

INA CRASNOJON: „Totuși se poate fără telefoane, copii au nevoie de reguli foarte clare, limite, diminuare, activități alternative și implicare.”

Tabăra de vară ”Cu telefoanele acasă”, unde se odihnesc cu adevărat zeci de copii, se află în localitatea Răculești, raionul Criuleni.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Sunt sau nu pregătiți medicii moldoveni pentru lupta cu noul virus care a alarmat întreaga lume | VIDEO

În pofida tuturor măsurilor de precauție, virusul ucigaș din China continuă să facă victime în …