Știrea zilei

Cu ce vor circula locuitorii Capitalei din zonele rămase fără transport public

Mai multe rute de microbuz care circulă în capitală și în suburbii și-au sistat activitatea, începând cu ziua de astăzi. Anunțul a fost făcut de viceprimarul Ilie Ceban, în cadrul ședinței de astăzi a Primăriei. Municipalitatea a asigurat cu troleibuze și microbuze regiunile unde nu circulă transportul public, scrie unimedia.info.

„Săptămâna trecută s-a anunțat că rutele 108, 178, 135, 129 și 175 își sistează activitatea, din motive economice. Ruta 129 Dumbrava nu activează din 1 februarie 2020. Pe linia rutei 175 sunt două rute, dar mai des lucra doar una. Locatarii pot utiliza ruta de autobuz 65 cu 3 curse și după masă ruta 44 din Revaca – 4 curse. Ruta 135 din Trușeni de asemenea și-a sistat activitatea. Pe ruta 178, Codru, strada Schinoasa, 5 microbuze au promis că vor activa. De pe ruta 108, Codru, Sihastrul, Mesager, 10-12 microbuze nu vor activa, se va interveni cu un autobuze. Autobuzele de pe rutele 10 și 28 nu activează. În schimb, pe ruta 186 31 de unități vor circula la Grătiești și Hulboaca”, a informat viceprimarul Ilie Ceban.

„Acele rute care au protestat săptămână a trecută au primit preîntâmpinare, dacă vor mai evita să iasă la rută nemotivat contractele cu acestea rute vor fi reziliate”, a avertizat viceprimarul.

Potrivit reprezentanților Parcului Urban de Autobuze și Regiei Transport Electric, rutele de autobuz și troleibuz din capitală au fost suplinite cu mai multe unități de transport, pentru a face față numărului mai mare de pasageri. Totodată, în regiunile unde nu circulă transportul public au fost organizate rute de autobuz, care vor transporta pasagerii până la punctele în care vor putea lua alt transport, pentru a se deplasa.

De asemenea, în suburbii se discută cu reprezentanții Primăriilor, pentru a găsi soluții pentru deservirea zonele respective.

La mijlocul lunii ianuarie, companiile de transport ce activează pe rutele din Chișinău au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de transport municipal, către conducerea Primăriei. Transportatorii municipali motivează că din 1 950 de microbuze, care activeau în anul 2014, în prezent au rămas 780.

Aceștia amenință cu proteste și acuză autoritățile locale de duble standarde, atunci când subvenționează întreprinderile municipale și ignoră doleanțele transportatorilor privați.

Pe de altă parte, Ion Ceban a înaintat un șir de condiții transportatorilor, printre care și contracte noi cu municipalitatea, condiții bune, grafic și taxare electronică.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Cadavrul unui bărbat, depistat într-un ascensor dintr-un bloc de pe bulevardul Moscovei

Cadavrul unui bărbat în vârstă de 48 de ani a fost depistat într-un ascensor dintr-un …