Știrea zilei

Cu ce se laudă Ceban în cele 100 de zile de mandat și cum apreciază chișinăuienii rezultatele | VIDEO

Raportul de activitate pentru 100 de zile de când a fost ales în funcție, a prezentat astăzi și primarul general al municipiului Chişinău, Ion Ceban. Potrivit lui, printre principalele realizări pe care le-a reușit de când a preluat mandatul se numără curățenia în municipiu, evacuarea gheretelor și stoparea construcţiilor ilegale. Evenimentul a fost un prilej bun ca edilul să facă noi promisiuni pentru locuitorii din capitală.

Prezentarea raportului lui Ceban a semănat mai mult ca o reprezentare în campania electorală – prin modul în care a fost organizată. Ion Ceban a fost înconjurat de o echipă numeroasă și a vorbit mai mult despre promisiuni noi, decât despre rezultate.

În cadrul briefingului, Ion Ceban a declarat că în cele 100 de zile de la investirea în funcție, în cele cinci sectoare ale municipiului Chișinău, au fost evacuate: sute de tone de gunoi, mai multe gherete, fundații rămase după evacuarea gheretelor, panouri publicitare, garaje metalice, şuri şi garduri. Totodată, în perioada respectivă, au fost stopate și unele construcţii ilegale.

Ion Ceban a vorbit și despre deplasările multiple pe care le-a avut peste hotare. Fiind întrebat însă de jurnaliști care sunt rezultatele acestor călătorii, Ceban a declarat că vor fi vizibile mai târziu.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: Cu rezultate vom veni pe partea de expertiză, produse de program, infrastructură, proiecte concrete de susținere pentru drumuri.

În ceea ce privește amenajarea parcărilor în capitală, unul dintre obiectivele sale pentru 100 de zile de mandat, Ceban dă vina pe lipsa finanțărilor.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău:  Suntem în proces de identificare și negocierea a unei sume de 70 de milioane de lei, care ne-ar permite astăzi să amenajăm. pe toate străzile, nu cele magistrale, parcări pe carosabil.

Mai multe proiecte însă care sunt o prioritate pentru locuitorii capitalei și pe care Ceban le-a pus pe primul loc în campania electorală, își mai așteaptă rândul. Proiectul de renovare a pasajelor subterane încă stă pe raft.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: Din 22 de pasaje pe care le avem, haos este în marea majoritate, marea majoritate nu au fost reparate de 28 de ani practic. Acuma suntem în procedură juridică, după care pe unele o să lansăm parteneriat public privat, pe altele o să vedem cum o să intervenim.

În ce va consta exact acest parteneriat, nu se știe, deocamdată. Între timp, din pasajul subteran de pe strada Izmail sunt evacuați agenții economici, care închiriază spații comerciale, iar potrivit lor, se știe deja și cine va repara această subterană. Astfel, inițiativa bună a devenit pretext de conflict și proteste. Cert este că pasajele subterane ar fi fost reparate demult, dacă Ceban ar fi acceptat propunerea Partdului ”ȘOR” de a le renova, așa cum a modernizat pasajul de la Aeroport. Întrebat de reporterii noștri de ce, totuși, nu a permis acest lucru, Ceban s-a arătat deranjat de întrebare.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: Noi nu am spus că… de când ne ocupăm de renovarea d in contul partidelor al pasajelor.

În cadrul briefingului, edilul și-a prezentat și planurile de viitor, venind cu o nouă rundă de promisiuni pentru locuitorii Chișinăului. Astfel, Ceban a declarat că în curând vor fi renovate drumurile, subteranele, stațiile, școlile și grădinițele, și vor fi procurate 40 de troleibuze noi. Reporterii noștri i-au întrebat pe locuitorii municipiului Chișinău dacă au observat schimbări în capitală de când a venit noul edil.

Schimbări nu prea am văzut așa în oraș. Nu se văd realizări, promisiuni au fost dar realizări nu sunt.

Este bătaie de joc. Eu nu știu, poate el ca om este bun, poate încearcă ceva să facă, dar în rezultat pentru oameni nu se face nimic.

Eu nu prea multe am simțit. Un pic, un pic este mai curat, iar restul nu înțeleg nimic. Spune una și pe urmă nu face aceasta, chiar și cu trecerile acestea – s-a spus că o firmă va face reparație.

Locuitorii capitalei ne-au spus că s-au săturat de promisiuni și speră la o viață mai bună. Ei își doresc ca Chișinău într-adevăr să arate a capitală.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Președinta Curții Constituționale explică: Mandatul lui Stoianoglo nu este afectat de decizia de astăzi

Decizia de astăzi a Curții Constituționale (CC), care a constatat neconstituționalitatea mai multe prevederi din …