4 aprilie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

CSP i-a admis pe candidații la funcția de Procuror General, în etapa următoare a concursului | VIDEO

Consiliul Superior al Procurorilor a examinat dosarele celor 4 candidați la funcția de procuror general, preselectați de o comisie de la Ministerul Justiției și i-a admis pe toți în cea de-a doua etapă a concursului. Astfel, Vladislav Gribincea, Oleg Crîșmaru, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo sunt așteptați pe 28 noiembrie la proba de interviuriu, organizată de membrii CSP

Consiliul Superior al Procurorilor a admis toate cele patru dosare, dar a solicitat de la Centrul Anticorupție, Agenția Națională de Integritate, Serviciul de Informații și Securitate, dar și de la Comisia medicală informații suplimentare în vederea completării dosarelor.

ANGELA MOTUZOC, președinte CSP: A admite la etapa de selecție din cadrul concursului public de selectare a candidatului la funcția de procuror general, dosarele următorilor candidați: Crâșmaru Oleg, Gribincea Vladislav, Soltan Veaceslav, Stoianoglo Alexandru.

Președintele CSP, Angela Motuzoc, susține că nu există niciun act care ar confirma că rezultatele concursului organizat anterior de către Ministerul Justiției, ar fi fost anulate. Între timp, au fost depuse patru contestații din partea candidaților care nu au fost admiși la concurs. Ministru Justiției, Fadei Nagacevschi a declarat că, aceste plângeri nu împiedică CSP să meargă mai departe și să organizeze etapa interviului.

FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiției: În condițiile actuale CSP nu dispune de careva acte justificative care ar pune piedici la continuarea concurslui respectiv. De aceea la 28 noiembrie 2019, ora 10 a și fost fixată etapa interviurilor, cu acești patru candidați preselectați.

Ședința CSP a avut loc cu ușile închise, iar la ea nu au participat candidații selectați. Într-o postare pe facebook, fostul premier, Maia Sandu susține că, prin desemnarea procurorul general care urmează să fie ales, va ieși la iveală motivul real al demiterii guvernului Sandu, iar viitorul procuror va fi unul controlat politic, lucru negat anterior de către autorități.

CSP are la dispoziție zece zile pentru a propune o candidatură șefului statului. Acesta poate respinge candidatura o singură dată, după care este obligat să o accepte. Scandalul în jurul procurorului general a luat amploare odată cu decizia fostului ministru al Justiției de a anula rezultatele concursului de selectare a candidaților, dar și cu decizia Maiei Sandu de a numi personal câțiva pretendenți.

Ulterior, Guvernul Sandu a căzut ca urmare a refuzului Maiei Sandu a-și retrage inițiativa.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

LIVE | Declarații de presă ale deputatului PP „ȘOR”, Denis Ulanov, cu tema „Incompetență sau rea intenție? Procedura de angajare a răspunderii, în contradicție flagrantă cu hotărârea Curții Constituționale”