Știrea zilei

CSM au aprobat candidatura lui Vladislav Clima pentru funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Opoziție: Cu această numire, socialiștii „vor rezolva problemele cu alegerile” | VIDEO

Concursul pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție a eșuat. Niciunul dintre candidați nu a întrunit numărul necesar de voturi. Totuși, Consiliul Suprem al Magistraturii a numit un nou vicepreședinte la Curtea Supremă de Justiție și a aprobat candidatura lui Vladislav Clima la șefia Curții de Apel Chișinău. Deciziile au fost luate însă pe fundalul protestelor organizate de opoziție, care și-au manifestat indignarea față de unii candidați propuși la funcțiile de conducere a judecătoriilor.

Pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție au candidat Liliana Carp, unul dintre magistrații care a pus punct în dosarul Filat și Anatolie Țurcan, care s-a regăsit în completul de judecători ce a emis hotărârea definitivă în dosarul lui Veaceslav Platon. Niciunul însă nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a ajunge la șefia CSJ, iar Consiliul Suprem al Magistraturii a anunțat un concurs repetat. Potrivit informaţiilor publicate de Juriştii pentru Drepturile Omului, atât Carp, cât și Țurcan, au fost membri ai completelor de judecată ale căror hotărâri au constituit, în repetate rânduri, obiect de examinare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. În schimb, CSM a decis alegerea Nadejdei Toma în funcția de vicepreședinte al CSJ. Candidatura acesteia va fi propusă Parlamentului pentru a fi numită pe un termen de patru ani. Ea este cea care a menținut pedeapsa cu nouă ani de închisoare cu executare pentru fostul premier Vlad Filat.

Totodată, membrii CSM au aprobat candidatura lui Vladislav Clima pentru funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Acesta a ajuns în atenția publicului în 2018, când în calitate de judecător al Curții de Apel a menținut decizia primei instanțe privind invalidarea alegerile locale din municipiul Chișinău.

Precizăm că ședința Consiliului s-a desfășurat pe fundalul unor proteste. Membrii PAS au venit cu pancarde pe care scria: ”Dodon este promotorul judecătorilor corupți” și și-au exprimat indignarea față de candidații propuși la funcțiile de conducere a judecătoriilor. Iar fostul ministru al Justiției Olesea Stamate a calificat hotărârile CSM ca fiind o modalitate a PSRM de a-și rezolva problemele în alegeri.

„Până una alta, socialiștii s-au pricopsit cu un șef la Apel care le va „rezolva” alegerile (dacă ceva), iar între timp, cine știe câte alte sorți vor fi distruse de judecătorii corupți din sistem”, a scris Stamate pe pagina sa de Facebook.

Și deputații Platformei DA Alexandru Slusari și Dinu Plângău au intrat în sala de ședință. Ei au transmis o pungă asemănătoare cu cea pe care președintele Igor Dodon ar fi primit-o în secvențele video apărute în public și au menționat că înainte de a lua o decizie membrii CSM să țină minte ce fac. Solicitat de noi, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Carmena Sterpu, ne-a transmis un mesaj în care se spune că Președinția a luat act de lansarea Maiei Sandu în campania preelectorală și regretă că fiind la guvernare, liderul PAS n-a valorificat mesajele cu care impresionează astăzi publicul.

Consiliul Superior al Magistraturii nu a venit, deocamdată, cu o reacţie la acuzaţiile politicienilor, iar serviciul de presă al PSRM, Irina Astahova, ne-a spus că daca partidul va decide să comenteze declarațiile opoziției, ne va anunța ulterior.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni pentru a se testa la COVID-19 | VIDEO

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni. În fiecare zi, …