Știrea zilei

Criza energetică: Republica Moldova împrumută de la BERD 50.000.000 de dolari | VIDEO

Prim-ministrul Ion Chicu și directorul general al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, au semnat astăzi un aranjament financiar, în valoare de 50 milioane de dolari, care va permite procurarea rezervelor de gaze naturale în scopul aprovizionării întregului teritoriu al Republicii Moldova, în caz de necesitate.

Acordul este una dintre soluțiile pentru aprovizionarea cu gaze naturale în cazul în care gazele rusești nu vor putea tranzita Ucraina. Contractul cu Gazprom, privind livrarea de gaze în Moldova, expiră la 31 decembrie, unul nou nefiind semnat încă. Anterior, Igor Dodon declara că tarifele puteau chiar să se dubleze, însă după negocierile cu partea rusă, acestea urmează să se micșoreze cu aproape 50 de dolari. Tariful pentru consumatorii finali însă va rămâne neschimbat, deocamdată, au anunțat oficialii.

Problema aprovizionării cu gaze naturale persistă din luna august, când Gazprom a început să-și notifice oficial partenerii că va opri transportul gazelor pe teritoriul Ucrainei, începând cu anul viitor. Una dintre soluțiile de alternativă ar fi livrarea gazelor în regim revers pe ruta Transbalcanică și procurarea prin Naftogaz, pe la nordul țării.

Moldova ar putea rămâne și fără energie electrică, în condițiile în care în jur de 70% din consum este asigurat de centrala de la Cuciurgan, care funcționează în bază de gaze naturale.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Carnea ar urma să se scumpească și mai mult

Producătorii autohtoni de carne intenţionează să majoreze cu circa 30% preţul la acest produs, anunţă …