Știrea zilei

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Gheorghe, martir din secolul al IV-lea pomenit de toate bisericile tradiţionale, considerat patron spiritual al forţelor armate ale unor ţări, regiuni şi oraşe, notează moldpres.

Marele Mucenic Gheorghe a fost general în armata romană pe vremea domniei împăratului Diocletian. A urcat în ierarhia militară datorită priceperii sale în arta războiului.

Era foarte apreciat la curtea imperială, însă avea o religie interzisă în sec. al IV-lea în Imperiul Roman. Diocletian credea că insuccesele sale erau din cauza creştinilor care nu doreau să jertfească zeilor războiului, de aceea îi prigonea pe creştini.

Generalul Gheorghe a căzut şi el victimă persecuţiei, fiind închis şi torturat pentru a renunţa la creştinism, dar nu a cedat şi a fost executat prin tăierea capului.

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai onoraţi sfinţi în creştinism, fapt dovedit de numărul mare de oameni care îi poartă numele, precum şi de localităţi ce l-au ales ca ocrotitor. Fiind un sfânt militar, este şi patronul spiritual al armatei.

În unele localităţi din ţară sunt păstrate anumite tradiţii şi obiceiuri legate de Sfântul Gheorghe. Astfel, în case şi grajduri se pun flori, iar „Crăciuneii” din aluat care au fost copţi la Crăciun se înmoaie şi se dau la păsări. Totodată, se consideră că plantele medicinale strânse în această zi au puteri vindecătoare deosebite, iar usturoiul sădit la Sfântul Gheorghe are proprietăţi protectoare şi se va păstra până la anul viitor. În seara zilei, flăcăii aprind ruguri care se spune că alungă spiritele malefice.

Astăzi sunt omagiaţi toţi cei care poartă numele Gheorghe şi derivatele acestuia – George, Georgian, Gică, Geo, Gelu, Gheorghina, Georgiana, Gina, Georgeta, Geta, Iorgu, Iordache ş.a.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Peste 500 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid au fost aplicate într-o săptămână. Pentru ce poți fi sancționat? | VIDEO

Pedepse pe bandă rulantă din cauza nerespectării măsurilor anti-covid. Autoritățile anunță că au aplicat peste …