Știrea zilei

COVID-2019 în Moldova: Chişinăuienii declară că nu se simt în siguranță în locurile publice | VIDEO

În scopul prevenirii coronavirusului, în toate bisericile din Moldova, se vor dezinfecta încăperile și ustensilele. Cu toate acestea, problema măsurilor de prevenire a COVID 19 în alte locuri publice rămâne încă sub semnul întrebării. Cum, unde, când și dacă se vor mai efectua lucrări de dezinfectare, aflați din următorul subiect.

Echipa noastră de filmare a încercat să afle cum sunt dezinfectate supermarketurile din capitală, însă nimeni din conducerea magazinelor nu ne-a oferit permisiunea ca să filmăm. Cumpărătorii suțin însă, în unanimitate, că trebuie să fie dezinfectat absolut tot.

Zilnic câți sunt? Sute de oameni pun mâinile. – Ați văzut undeva cum au lucrările de dezinfecție în locurile aglomerate? – Încă nu am văzut.

 Este absolut necesar să fie dezinfectat totul, chiar și rafturile, cărucioarele, fără îndoială.

– Când vor începe?

– Probabil când situația va fi deja la limită.

Iar Mitropolia Moldovei a anunțat că nu va opri slujbele bisericilor din cauza coronavirusului, dar pentru a evita aglomerația în incinta lăcașelor sfinte, îndeamnă credincioșii să vină la slujbe în zilele de miercuri, vineri și sâmbătă.

VADIM CHEIBAȘ, secretarul Mitropoliei Moldovei: Îndemnăm toţi slujitorii şi personalul bisericilor să sporească în dezinfectarea sfintelor lăcaşe prin prelucrarea sfintelor icoane, a obiectelor bisericeşti cu alcool sau cu substanţe dezinfectante, să facă menajul cotidian.

Pentru sfânta împărtășanie a fost recomandată utilizarea lingurilor de unică folosință. Un alt loc unde zilnic se adună mii de vizitatori este Piața Centrală din Capitală. Conducerea întreprinderii municipale susține că și aici se fac lucrări de dezinfectare.

GHENADII BOTEZAT, vicedirector Piața Centrală din Chișinău: Astăzi dispunem de un dezinfectant obișnuit care procesează întreg teritoriul în fiecare zi, după încheierea zilei de lucru: amicid persicam. Este vorba despre un preparat aprobat în prezent de Ministerul Sănătății. Practic, acesta ucide toți virușii. Mi se pare că acest lucru trebuie făcut în toate locurile publice. Mai bine așa, decât să tratezi mai târziu toți bolnavii.

În ciuda pericolului de răspândire a coronavirusului, cinematografele din Chișinău activează în regim normal. Zilnic, aici, vin între 400 și 500 de oameni, inclusiv copii.

MARCEL CIOBAN manager cinematograf: La fiecare oră, practic, servitoarele, dezinfectează mânerele de la ușă cu dezinfectant, pentru a diminua cantitatea microbilor. Podeaua mai întâi, apoi mânerele de la ușă la fiecare intrare și ieșire. Servitoarele dezinfectează, de asemenea, și cotierele fotoliilor.

Următorul punct este stația Autogara de nord. Potrivit personalului tehnic, lucrări de dezinfectare sunt efectuate de cel puțin trei ori pe zi.

 Spălăm sala cu soluție lichidă pentru podea. Asta e pentru toalete. Asta e pentru gresie.

Dar, potrivit pasagerilor, aceste măsuri de profilaxie nu sunt suficiente.

Săpun lichid. Ai venit, ți-ai clătit mâinile, ai ieșit din toaletă, ți le-ai clătit din nou. Este, oare, suficient la stațiile noastre? Nu chiar, aș spune. Dacă în oraș nu este de găsit, atunci aici, deloc!

Am fost la spital. Acolo intri și deodată poți să te speli pe mâini. Nu văd așa ceva la stație.

Unde se fac lucrări de dezinfecție în Moldova, că nu prea văd. Vedeți să se facă ceva în locurile publice? Eu nu văd.

Cât de eficiente sunt actualele măsuri de profilaxie împotriva răspândirii coronavirusului, vom afla în viitorul apropiat. Poate că ar fi timpul să urmăm exemplul țărilor vecine și, pe lângă tratarea cu dezinfectanți, să utilizăm lămpile bactericide și ozonarea camerelor.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Câte cazuri de Covid-19 sunt active și care este repartiția lor pe raioane

După mai bine de 4 luni, de la depistarea primului caz de Covid-19, aproape 20 …