Știrea zilei

COVID-19: Situația actuală în lume și drama unei familii din Wuhan trăită în cele 50 de zile de carantină | VIDEO

Situație de-a dreptul apocaliptică în Italia, unde numărul deceselor provocate de coronavirus crește alarmant. La Bergamo cimitirele au devenit neîncăpătoare, iar sicriele cu morți au fost transportate aseară cu mașinile militare în alte orașe. Pe de altă parte China, pentru prima oară, nu a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire, în ultimele 24 de ore. Iar drama unei familii din Wuhan trăită în cele 50 de zile de carantină, în epicendrul pandemiei de coronavirus, a fost descrisă în cele mai mici detalii de BBC, care a realizat un film pe acest subiect.

Orașul Wuhan, China. Până la izbucnirea virusului erau o familie fericită, iubeau să călătorească împreună, iar fiul lor frecventa grădinița. El regizor, ea soră medicală la Spitalul de Urgență. Viața lor a luat o cotitură sumbră la mijlocul lunii decembrie anul trecut.

Atunci ea mi-a spus că sunt internați din ce în ce mai mulți pacienți cu simptome asemănatoare. Ea mi-a sunat în jurul orei 8.40 sau 8.50 și mi-a zis: Eu l-am luat…L ai luat? Apoi am înțeles ce înseamnă asta.

Situația a fost greu acceptată, chiar și de către un lucrător medical.

După câteva zile petrecute în spital, femeia s-a însănătoșit, dar a continuat să stea în carantină. Doar în provincia Wuhan peste 200 de lucrători medicali s-au înbolnăvit, iar patru dintre ei au murit. Miercuri, China a înregistrat primul punct de cotitură în lupta cu virusul periculos: niciun caz nou raportat în ultimele 24 de ore.

Experții spun însă că este nevoie de 14 zile consecutive în care să nu fie înregistrată nicio infecție, abia după asta lupta împotriva COVID-19 poate fi considerată câștigată.

Focarul pandemiei s-a mutat însă în Italia, unde situația pare desprinsă din filmele de groază.

Orașul Bergamo nu mai face față numărului uriaș de victime. 60 de sicrie cu trupurile victimelor au fost transportate, miercuri seara, cu ajutorul mașinilor militare spre alte 11 orașe din afara regiunii Lombardia. În prezent, in Italia, bilanțul oficial al deceselor se apropie de 3000, dar experții cred că ar putea fi mult mai mare. Și asta pentru că bătrânii din aziluri, care își pierd viața, nu sunt testați împotriva coronaviruslui, spun ei. Între timp, primul caz de deces a fost înregistrat în Federația Rusă, unde alte 150 de persoane au fost infectate de noul coronavirus. Iar în România numărul contaminărilor se apropie de cifra de 280.

La nivel mondial, bilanțul deceselor din cauza pandemiei de COVID-19 a depășit 9000 de cazuri, iar numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 223 de mii de cazuri. Între timp, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat demararea primelor testări ale vaccinului împotriva coronavirusului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în lume: Serbia protestează, România înregistrează al doilea vârf al pandemiei, am putea trăi ani buni obligați să purtăm mască, spun experții | VIDEO

Scenele violente și protestele continuă la sediul Parlamentului sârb, după ce Guvernul de la Belgrad …