Știrea zilei

COVID-19 în lume: Ministrul Sănătății din România a demisionat, iar în Italia s-au înregistrat un număr dublu de decese față de China | VIDEO

În plină pandemie, România rămâne fără ministru al Sănătății, după ce Victor Costache și-a anunțat demisia în această dimineață. Asta după ce ieri a declarat că toți locuitorii Bucureștiului, peste două milioane de locuitori, vor fi testați împotriva coronavirusului. Presa din România, care citează surse oficiale, scrie că motivul l-ar fi constituit declarația sa cu privire la testarea bucureștenilor, dar și situația dezastruoasă din spitalele din țara vecină.

Victor Costache, ministrul Sănătății al României și-a dat demisia joi dimineață. Deocamdată nu sînt cunoscute cu exactitate motivele pentru care i a recurs la acest gest, însă, potrivit presei române care citează surse oficiale, lui Victor Costache i-a fost cerută demisia de premierul Ludovic Orban. Se întîmplă după ce Victor Costache, a anunțat că intenționează să testeze pentru coronavirus toată populația Bucureștiului. Proiectul-pilot, cum l-a numit Costache, se izbea de lipsa testerelor pentru Covid-19. Pe de altă parte, propunerea a părut nerealistă, de vreme ce în ritmul folosirii a 3.000 de teste/zi s-ar fi consumat resursele sărace de care dispune în acest moment România, mai scrie presa română. Între timp, o companie din Timișoara anunță că a realizat un antidot personalizat, care să protejeze împotriva virusului SARS CoV2.

Nu se știe, deocamdată, când va fi disponibil pentru utilizare pe scară largă. Până acum, în România au fost înregistrate 906 de cazuri, iar 17 persoane au murit. Totodată, 86 de pacienți s-au vindecat. După ce a făcut miercuri anunțul răsunător că toți bucureștenii vor fi testați pentru depistarea coronavirusului, de dimineață, ministrul Sănătății din România, Victor Costache, și-a dat demisia, în plină pandemie de coronavirus.

Situația continuă să fie dramatică în Italia. Numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 7000 – mai mult decât dublu față de bilanțul din China, țara de unde a pornit pandemia. Situația este și mai gravă din cauza faptului că peste 5000 de cadre medicale sunt infectate. Iar Vaticanul a confirmat primul caz de COVID-19 la Casa SANTA MARTA, clădire în care locuiește Papa Francisc. Este vorba de un prelat italian, care a fost internat în spital.

În Franța s-au înregistrat miercuri aproape 3000 de cazuri noi de îmbolnăvire, iar numărul morților a ajuns la 1300. Și Spania este lovită crunt de coronavirus, unde numărul deceselor a depășit cifra de 3600 de persoane. Autoritățile au decis închiderea tuturor hotelurilor, iar starea de urgență a fost prelungită până în data de 11 aprilie.

Iar în Rusia, președintele Vladimir Putin a decis să le ofere tuturor salariaților o săptămână de concediu plătit. Măsura are drept scop de a-i determina pe cetățeni să rămână în casă. Iar autoritățile din Ucraina au anunțat carantină generală, după ce au fost înregistrate 156 de cazuri de infectare și cinci decese.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de numire în funcție al noului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru. Șeful statului român i-a transmis lui Tătaru să ia urgent măsurile necesare pentru a rezolva problemele din sistem. Iar premierul Ludovic Orban a dstabilit deja obiectivele pentru mandatul noului ministru. Printre ele se numără creșterea vitezei de derulare a anchetelor epidemiologice, respectarea regulilor de carantină și  efectuarea tuturor operațiunilor caracteristice Direcțiilor de Sănătate Publică.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în lume: Serbia protestează, România înregistrează al doilea vârf al pandemiei, am putea trăi ani buni obligați să purtăm mască, spun experții | VIDEO

Scenele violente și protestele continuă la sediul Parlamentului sârb, după ce Guvernul de la Belgrad …