Știrea zilei

COVID-19 în Moldova: Măsuri înăsprite, întreprinse de autorități după ce au fost confirmate încă 28 de cazuri de îmbolnăviri | VIDEO

Statul înăsprește măsurile legate de combaterea coronavirusului. Toți medicii, polițiștii de frontieră, cei din Ministerul de Interne, dar și moldovenii care vor reveni în țară, de acum încolo, vor fi testați la COVID 19. Despre asta a anunțat șeful statului care a mai declarat că săptămâna viitoare va fi liberă pentru bugetari, iar oamenii nu vor mai avea dreptul să iasă noaptea din case. Totodată, ministrul sănătății a anunțat că avem 28 de cazuri noi de îmbolnăviri, iar în total număcur celor infectați se ridică la 177, 28 de persoane sunt în stare gravă. Autorităţile au mai decis ca de astăzi pacienţii din nordul şi sudul țării vor fi tratați în spitalele din regiune. Cei suspecți sau infectați de COVID-19 din raioanele de nord vor fi internați în spitalul Republican din Bălți, iar cei din localitățile din sudul Moldovei, în spitalul din Comrat. Doar femeile gravide, copiii şi persoanele în stare gravă vor fi transferate la Chişinău.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: Chiar astăzi a fost semnat un contract cu privire la echipamentele de protecţie individuală sporită pentru spitalele strategice şi asigurarea acestora cu echipamentele corespunzătoare. Avem mai multe loturi de asigurare a spitalelor cu echipamente medicale care sunt necesare atunci când vorbim cazurile complicate de COVID-19 şi pentru a asigura comfortul personalului medical care este nevoiţi să meargă la distanţe mai mari atunci când se întorc la domiciliu le asigurăm cazare în municipiul Chişinău la solicitarea personalului medical.

IGOR DODON, preşedintele R.M: Venim cu propunerea către Comisia Situaţiei Excepţionale să ia decizia de testare la toţi medicii care sunt în prima linie implicaţi în depistarea şi acordarea asistenţei persoanelor care sunt contaminate cu acest virus. Considerăm că testarea urmează să fie organizată şi pentru colaboratorii organelor de poliţie în special pentru poliţia de frontieră. Propunem Comisiei Situaţiei Excepţionale de a aproba un mecanism prin care cei care se întorc acasă şi care nu sunt deţinători ai poliţei de asigurare să o procure. Noi propunem pentru toţi cei care intră în R.M să organizăm teste obligatorii la intrare în ţară. Propunem ca săptămâna viitoare să fie declarată liberă, cu păstrarea salariiilor tuturor celor din instituţiile de stat, o să vedem cum procedăm cuu privatul. Rog Comisia Situaţiei Excepţionale să examineze astăzi posibilitatea de a introduce un regim special care ar interzice ieşirea din domiciliu în perioada de noapte.

De dimineață, ministrul sănătății a vorbit despre starea pacienților internați în diferite spitale din capitală.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: În cadrul spitalului „Toma Ciorbă” avem în stare gravă 25 de persoane, stare de gravitate medie – 73 şi stare satisfăcătoare – 25 de persoane. În cadrul Spitalului Clinic de Boli Contagioase pentru Copii avem 10 persoane, este vorba de opt copii şi două mame şi starea de sănătate a acestora este de gravitate medie. În contextul cazurilor pe care le avem, la Spitalul Republican avem spitalizate patru persoane. O persoană este de gravitate medie, iar trei persoane cu evoluţie gravă. În Institutul Mamei şi Copilului avem o mamă, care este internată cu un copilaş. Mama este infectată şi starea ei este de gravitate medie.

Totodată, Viorica Dumbrăveanu a anunțat că de joi, 26 martie, se deschid alte două spitale care vor primi pacienții infectați cu noul virus.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: Este vorba de Spitalul Republican din Bălţi şi Spitalul din Comrat. Aceste spitale sunt pregătite, personalul a fost instruit. Ieri, spitalele au ridicat echipamentul de protecţie individuală şi în acest context, persoanele care sunt suspecte sau confirmate vor urma tratamentele în cadrul instituţiilor medicale respective. Pentru fiecare spital sunt determinate concret raioanele unde se va realiza referirea persoanelor şi dacă vor exista cazuri grave.

Cum arată și cum au fost pregătite cele două spitale nu se știe însă, deoarece în niciunul jurnaliștii nu sunt lăsați să intre. Nici în instituțiile medicale din capitală nu are voie să filmeze nimeni. Ministerul Sănătății refuză categoric accesul în interior. Asta deși peste tot în lume, mass media poate intra chiar și în reanimare, acolo unde se află cei mai gravi pacienți. Anterior, primarul din Bălți, renato Usatîi, a declarat că spitalul raional de acolo nu ar fi pregătit suficient pentru a primi pacienți cu COVID 19 și că în regiune ar exista doar 26 de aparate de ventilare mecanică, necesare pentru pacienții gravi.

Igor Dodon însă a criticat politicienii care fac diferite declarații la această temă și a menționat că statul este pregătit să facă față situației și doar în capitală ar fi aproximativ 500 de ventilatoare și două mii de locuri destinate acestor pacienți.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ar fi încercat să scape cu 100 de dolari de amenda pentru trecerea ilegală a frontierei. Ce riscă pentru fapta sa un bărbat de la Ceadîr-Lunga

Ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de …