Știrea zilei

COVID-19 în Moldova. Chicu: Dacă continuăm să fim iresponsabili, vor muri mulți | VIDEO

Pandemia de coronavirus ia amploare, iar numărul celor infectați crește de la o zi la alta. Potrivit premierului Ion Chicu, dacă ritmul de contaminare se va menține, până la mijlocul lunii aprilie, numărul îmbolnăvirilor ar putea atinge cifra de 2000. Prim-ministrul a atenționat din nou cetățenii să stea acasă, pentru a preveni un colaps al sistemului medical din Moldova, care nu este la fel de performant ca în alte țări europene și se confruntă cu o lipsă acută de personal.

„Dacă vom continua în așa mod, în asemenea tempouri, către data de 10 aprilie putem atinge cifra de 2000 de pacienți. Acest număr va pune la grea încercare sistemul nostru medical. De modul cum ne mobilizăm acum depinde numărul celor infectați și decedați pe parcursul următoarelor două-trei săptămâni. Dacă continuăm să fim iresponsabili, vor muri mulți.”

Potrivit lui Chicu, în instituțiile medicale din țară pot fi tratați aproape 4000 de pacienți, iar pentru că numărul celor infectați ar putea depăși această cifră, autoritățile vor amenaja spitale provizorii. Totuși, Chicu susține că în aceste condiții, sistemul medical ar putea ajunge în colaps, iar drept urmare, nu toți cei care vor avea nevoie de îngrijiri vor primi ajutorul necesar. Pentru a evita îmbolnăvirile în masă, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat noi restricții. Astfel, începând de vineri, 27 martie, toți cetățenii vor fi obligați să poarte cu ei un act de identitate atunci când vor ieși din casă.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Va trebui în aceste zile, în această perioadă, să fiți gata să răspundeți colaboratorilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării să vă identificați, să prezentați actul de identitate.”

Tot de vineri este interzisă prezenţa în spațiile publice a grupurilor mai mari de trei persoane. Pentru a reduce riscul infecțiilor, autoritățile au mai decis ca săptămâna viitoare să fie liberă pentru bugetari, iar salariile vor fi achitate. Excepție fac doar angajații din sistemul medical, din securitate, apărare, salvatorii dar și cei din sistemul privat.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Trebuie să rămâneți acasă chiar dacă veți avea ispita să plecați din oraș în această perioadă. Vă recomandăm și vă rugăm să rămâneți acolo unde sunteți. Nu circulați, nu vă duceți în sate, nu migrați pentru că în această perioadă efectul acestei măsuri va fi nul.”

Totodată, autoritățile au mai decis ca membrii comisiilor pentru Situații Excepționale locale din Bălți, Chișinău și UTA Găgăuzia să poată institui regimul de carantină, fără acordul autorităților publice centrale.

Iar din data de 29 martie va fi sistată temporar activitatea punctelor de traversare a frontierei terestre Costești-Stânca și Briceni-Rosoșani.

De asemenea, s-a oferit permisiunea partidelor de a dona alocațiile primite din partea statului. Anterior, mai multe formațiuni politice, inclusiv partidul Politic „Șor”, democrații, socialiștii și Partidul Nostru, au anunțat că vor să contribuie astfel la combaterea epidemiei de coronavirus.

Anterior, statul a închis accesul în toate parcurile și spațiile publice, iar vârstnicii nu au voie să iasă din casă dacă nu au o urgență. De asemenea, toate unitățile comerciale și-au sistat activitatea, în prezent au rămas deschise doar farmaciile, magazinele alimentare, cele agricole și cele unde se desfășoară comerțul cu amănuntul, dar și stațiile PECO.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Tot mai mulți primari aderă la Partidul Politic „ȘOR”. Ilan Șor: Putem să renaștem țara. Și cu siguranță o vom face | VIDEO

Echipa partidului Politic ”ȘOR” își mărește rândurile. În ultimele săptămâni, 16 primari și mai mulți …