Știrea zilei

COVID-19 în lume: Trump ar avea „dovezi” că virusul a fost creat în laborator chinez. Testarea pe oameni a vaccinului continuă la Oxford , Regatul Unit a “depăşit vârful” epidemiei | VIDEO

Premierul rus Mihail Mişustin a fost confirmat pozitiv cu Covid-19, în ziua în care Rusia a depăşit pragul de 100.000 de cazuri, şi a înregistrat cel mai mare număr de bolnavi noi de la începutul pandemiei. În celălalt capăt al Europei, Spania a raportat cel mai mic număr de decese din ultimele 6 săptămâni, iar Regatul Unit, a doua cea mai afectată ţară de noul coronavirus în Europa, a “depăşit vârful” epidemiei, susține premierul Boris Johnson. La Oxford continuă testarea pe oameni a unui vaccin împotriva COVID-19.

Rusia a depăşit ieri pragul de 100.000 de cazuri de COVID-19, în timp ce bilanţul victimelor a trecut de 1.000. Oficialii ruşi au anunţat și un număr record de pacienți noi într-o singură zi – aproape 7.100. Printre ei, chiar premierul Mihail Mişustin, care l-a informat pe preşedintele Putin despre starea sa, în timpul unei şedinţe a guvernului. Șeful executivului de la Moscova a făcut un apel către populație să trateze infecţia cu noul coronavirus şi epidemia cât mai serios cu putinţă. ”Vine vacanţa de 1 Mai, vă cer să staţi acasă şi să respectaţi toate restricţiile”, a spus Mișustin. Numărul infecţiilor ar putea fi mai mare în Rusia, pentru că puțini sunt testați și mulți bolnavi sunt asimptomatici. Spitalele încearcă să facă faţă numărului mare de pacienţi.

Regatul Unit, a doua cea mai afectată ţară de noul coronavirus în Europa, cu aproape 27 de mii de morţi, a “depăşit vârful” epidemiei, a afirmat joi premierul Boris Johnson, scrie AFP. Johnson susține că a impus restricţii mai devreme decât alte ţări precum Italia şi Franţa. El a mai spus că Regatul Unit “a făcut ce a fost nevoie la momentul oportun” deşi miniştrii ”învaţă lecţii în fiecare zi”. În Germania, guvernul federal a anunţat că va lua primele măsuri de ridicare a restricţiilor: vor fi deschise locurile de joacă, muzeele, galeriile de artă şi grădinile zoologice, dar şi lăcaşele de cult, în anumite condiţii şi cu respectarea regulilor de distanţare socială.

Pe frontul economic, veștile sunt tot mai alarmante. Germania se aşteaptă la cea mai mare recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial.

PIB-ul Franței s-a contractat cu 5,8 procente în primul trimestru al anului din cauza opririi activității. Este cea mai mare scădere din istoria evaluărilor trimestriale, inițiate în 1949.

Pentru a lupta împotriva pandemiei, 44 de state europene au impus restricţii parţiale sau complete. Dintre ele, 21 de țări au început să-şi relaxeze restricţiile, în diferite grade. Alte 11 ţări intenţionează să facă la fel în următoarele zile, a afirmat directorul pentru Europa al OMS, în conferinţa de presă săptămânală, transmisă online. El a adăugat că statele trebuie să fie pregătite să înăsprească restricţiile din nou dacă va fi necesar, în contextul în care situaţia privind coronavirusul în Europa rămâne gravă.

Peste ocean, Preşedintele Donald Trump s-a declarat convins că noul coronavirus ar fi avut originea într-un laborator de virusologie chinezesc, dar a refuzat să prezinte dovezi, informează Reuters şi AFP. Institutul de Virusologie din Wuhan, susţinut de statul chinez, a respins acuzaţiile, iar mai mulţi oficiali americani au apreciat ca redusă probabilitatea veridicităţii acestor acuzaţii. Cei mai mulţi experţi cred că virusul îşi are originea într-o piaţă din Wuhan în care se vând animale sălbatice şi a trecut de la animale la oameni.

  •  
  •  
  • 3
  •  

Citește și

COVID-19 în lume: Italia iese din carantina, proteste în Europa, sancțiuni dure în Qatar, arestări în Londra | VIDEO

Șefa guvernului belgian, venită în vizită la un spital din Bruxelles, a fost nevoită să …