Știrea zilei

COVID-19 în lume: Țările europene continuă relaxarea restricțiilor, numărul oficial al deceselor în Rusia – pus sub semnul întrebării, EC salută relansarea economiei europene | VIDEO

Țările europene continuă relaxarea restricțiilor impuse pe perioada pandemiei de coronavirus, iar Comisia Europeană a salutat propunerea franco-germană privind relansarea economiei europene. În același timp, Rusia a înregistrat, luni, prima oară de la începutul lunii mai, sub 9000 de cazuri noi de COVID-19, au anunţat autorităţile, precizând că situaţia se stabilizează în cea de-a doua ţară cu cel mai mare număr de infecţii de coronavirus din lume.

Reprezentanții Agenţiei sanitare ruse Rospotrebnadzor au declarat că situaţia se stabilizează în toată ţara, după aproximativ o lună şi jumătate de măsuri stricte de izolare. Criticii au pus însă sub semnul întrebării numărul oficial al deceselor, care se ridică la peste 2800 de cazuri, acuzând Rusia că subestimează cu bună ştiinţă numărul morţilor, acuzaţii respinse de autorităţi.

Președintele Emmanuel Macron și cancelarul Angela Merkel au propus luni un plan de relansare în Europa, de 500 de miliarde de euro, în cadrul viitorului buget al Uniunii Europene. Între timp, mai multe țări, continuă relaxarea restricțiilor, deși la nivel mondial s-a ajuns la aproximativ 320 de mii de decese cauzate de coronavirus.

Zeci de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus în două focare noi descoperite în abatoarele din Franţa. De exemplu, în cel de lângă orașul Orleans s-au molipsit 34 dintre cei 400 de angajaţi, iar la abatorul din Bretagne, în nord-vestul ţării, s-au infectat cel puţin 63 de oameni.

În Bulgaria, după două luni de pauză, s-au redeschis mallurile şi sălile de fitness. În centrele comerciale oamenii sunt obligaţi să poarte măşti, să păstreze o distanţă de un metru şi jumătate pe scările rulante, să nu urce mai mult de patru persoane în lift şi sunt încurajaţi să achite cu cardul. În sălile de sport, purtarea măştii nu este obligatorie, dar fiecare aparat trebuie să fie la o distanţă de patru metri de următorul.

S-au redeschis şi localurile din Danemarca. Totul însă în condiţii stricte, menite să limiteze o eventuală contaminare.

Şi în Italia, după aproape trei luni, afacerile mai mari sau mai mici, inclusiv barurile, cafenelele, saloanele de frumuseţe şi magazinele de haine s-au pus din nou în funcţiune. În schimb, pe străzile oraşului Genova a avut loc primul marş de protest de la ridicarea măsurilor de carantină în peninsulă.

În Spania, autorităţile încă dezbat dacă să facă obligatorie purtarea măştilor în spaţiul public. 70 la sută dintre iberici au ieşit deja din izolare. Madridul, o bună parte din regiunea vecină Castilia şi Leon, precum şi Barcelona, îşi menţin restricţiile de izolare cel puţin până la sfârşitul acestei săptămâni.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Explozia din Beirut: Legătura cu nava unui rus sub pavilionul Moldovei

Puternică explozie ce s-a produs marți, 4 august, în Beirut, Liban a fost provocată de …