Știrea zilei

COVID-19 în lume: Țara din UE care va testa toată populația, proteste violente în Liban, pandemia lovește dur SUA | VIDEO

Numărul bolnavilor decedaţi, în doar două luni, din cauza coronavirusului în Statele Unite l-a depăşit pe cel al soldaţilor americani ucişi în două decenii în cursul Războiului din Vietnam, potrivit bilanţului actualizat. În total, peste 59 de mii de persoane au murit de COVID-19 în SUA. Iar în Uniunea Europeană, Luxemburgul devine prima țară UE care testează toată populația la noul coronavirus.

Statele Unite este țara cea mai afectată de coronavirus de pe glob și a depăşit circa o treime din numărul total de cazuri diagnosticate cu virusul COVID-19 înregistrate în întreaga lume, potrivit bilanţului Universităţii Johns Hopkins.

În timp ce autoritățile americane luptă cum pot cu virusul periculos, Spania și Franța au prezentat măsurile de relaxare pe care le vor lua prin renunțarea treptată la restricțiile impuse în ultima perioadă pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Totodată, presa scrie despre un medic francez, în vârstă de 98 de ani, continuă să trateze pacienții, în ciuda faptului că el însuși face parte dintr-o categorie vulnerabilă în fața noului coronavirus, scrie BBC. Acesta vizitează săptămânal căminele de bătrâni, explicând că decizia sa vine pe fondul lipsei de medici de familie din Franța.

Și în Polonia, executivul urmează să anunţe miercuri decizia privind redeschiderea anumitor activităţi economice. Deși şcolile din Polonia vor rămâne închise până în 24 mai, conform unui anunţ făcut de ministrul Educaţiei, hotelurile vor fi deschise pentru concediile din timpul verii. Asta, în condițiile în care potrivit unui comunicat al Guvernului polonez, evoluţia COVID-19 este încă pe o pantă ascendentă, transmite Agerpres.

Iar autoritățile din Vilnius, capitala Lituaniei, au anunțat planuri să transforme orașul într-o mare cafenea în aer liber, oferind o bună bucată din spațiul public barurilor și restaurantelor afectate de pandemie. Localurile își vor putea așeza mesele afară și astfel vor putea respecta regulile de distanțare fizică. Statul Baltic a permis cafenelelor și restaurantelor care dispun de locuri afară, frizeriilor și aproape tuturor magazinelor să se redeschidă, ca parte a unei ieșiri plănuite din starea de urgență.

Iar în Luxemburg toată populația va fi testată pentru noul coronavirus. Este vorba de circa 625 de mii de persoane, scrie Agerpres. Primii care vor fi testaţi în cadrul acestui program sunt studenţii şi profesorii, dat fiind că învăţământul superior va fi reluat în 4 mai.

Proteste violente au izbucnit însă în orașul Tripoli din Liban, informează BBC. Un bărbat a murit în urma confruntărilor dintre soldați și protestatari. Sursa citată informează că manifestanții și-au exprimat nemulțumirea față de criza economică, care s-a agravat din cauza pandemiei de coronavirus.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în lume: Italia iese din carantina, proteste în Europa, sancțiuni dure în Qatar, arestări în Londra | VIDEO

Șefa guvernului belgian, venită în vizită la un spital din Bruxelles, a fost nevoită să …