Știrea zilei

COVID-19 în lume: Rusia anunță a treia zi consecutiv 10.000 de cazuri, Grecia se pregătește pentru primii turiști, OMS a respins teoria SUA | VIDEO

Pentru a treia zi consecutiv, Rusia a înregistrat peste 10 mii de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, ceea ce a dus bilanţul total către 155 de mii. Infectat și plasat inițial în izolare, premierul rus, Mihail Mișustin, a ajuns la spital. Potrivit guvernului, el este în stare stabilă. Iar președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că nu va prelungi starea de urgență, iar din 15 mai va intra în vigoare starea de alertă.

În Rusia, într-o singură zi s-au înregistrat 10 mii 600 de cazuri noi de COVID-19. În Moscova, epicentrul pandemiei, au fost înregistrate jumătate din cele aproape 1400 de decese.

Autoritățile vor să introducă obligativitatea purtării măștilor, dar asta abia de săptămâna viitoare.

Din 15 mai, în România însă starea de urgență nu va mai fi prelungită, vor fi deschise saloanele de coafură, cabinetele stomatologice și muzeele. Președintele Klaus Iohannis a precizat însă că „situația nu s-a îmbunătățit încă”.

Deși Statele Unite au raportat luni cel mai scăzut bilanţ din ultima lună, SUA înregistrează până acum cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu virusul COVID-19, cu aproape 1,2 milioane de cazuri raportate oficial.

Iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că declaraţiile oficialilor americani conform cărora noul coronavirus provine dintr-un laborator din oraşul chinez Wuhan sunt doar speculații, fără existența unor probe concrete.

Turcia se numără însă printre statele în care pandemia pare să fi fost ținută sub control încă de la început. Potrivit autorităților, succesul se datorează unei strategii extrem de eficiente de depistare a cazurilor de COVID. Aici, nerespectarea carantinei aduce după sine consecințe serioase: amendă sau chiar o perioadă de timp în închisoare.

Și Bulgaria se regăsește printre statele care s-au descurcat foarte bine în actuala criză. Cu puțin peste 1600 de cazuri și aproape 80 de decese și cu un sistem medical falimentar, experții vorbesc despre un adevărat miracol. Omul care a coordonat strategia bulgară împotriva epidemiei este un general, medic militar cu misiuni în Irak și Afghanistan. El e cel care a insistat ca Sofia să ia măsuri drastice de siguranță. Acum, Bulgaria este la etapa în care sunt ridicate o parte din restricții.

Nu ştim încă dacă vom putea pleca în vacanţă vara acesta, dar în Grecia, una dintre destinaţiile favorite ale moldovenilor, se fac pregătiri pentru primii turişti. Pe o plajă din Santorini au apărut primele cabine din plexiglas. Acestea adăpostesc două şezlonguri, o umbrelă şi vor avea avea şi un dispozitiv cu gel dezinfectant. Economia Greciei se bazează în mare măsură pe turism, dar din cauza pandemiei de coronavirus, numeroşi turişti şi-au anulat vacanţele. Deşi, statul elen a început măsurile de relaxare a carantinei, nu este clar când vor fi ridicate şi restricţiile de călătorie.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în lume: Italia iese din carantina, proteste în Europa, sancțiuni dure în Qatar, arestări în Londra | VIDEO

Șefa guvernului belgian, venită în vizită la un spital din Bruxelles, a fost nevoită să …