Știrea zilei

COVID-19 în lume: România intră în stare de alertă: „Marea responsabilizare și nu marea relaxare”. SUA rămâne cea mai îndoliată țară de pe glob | VIDEO

Bucuroși că au ieșit din starea de urgență, mai mulți români au lansat artificii imediat după miezul nopții. Totuși, în România a intrat în vigoare de astăzi starea de alertă, pentru o perioadă de 30 de zile. Pe de altă parte, în Europa, din cauza măsurilor de izolare frontierele s-au închis și între țările din spațiul Schengen. Uniunea Europeană cere coordonare pentru deschiderea granițelor.

Este „marea responsabilizare și nu marea relaxare!” spun într-un glas medicii români. Autoritățile din sănătate de peste Prut au impus de vineri stare de alertă la nivel național. Astfel, în spațiile comerciale, transport public, la locul de muncă și în alte spații închise oamenii sunt obligați să poarte măști de protecție. Activitatea restaurantelor, motelurilor, pensiunilor, cât și a teraselor rămâne suspendată. Și școlile rămân închise. Totodată, permisă deplasarea persoanelor în interiorul localității fără necesitatea unei declarații pe proprie răspundere, se deschid și parcurile, cu excepția locurilor de joacă. Iar persoanele care ajung în țară se izolează la domiciliu, indiferent de unde vin.

Totuși, unii români au găsit motiv de bucurie, chiar și în aceste condiții. În mai multe zone din București au fost auzite artificii, oamenii fiind bucuroși că pot ieși din case cu mai puține restricții. Se pare că pericolul este departe de a fi depășit. Presa română scrie că 31 de călugări de la Mânăstirea Putna au fost internați în spital după ce s-au infectat cu noul coronavirus. Aceștia au forme uşoare de COVID-19, iar unii sunt asimptomatici.

Spania, care tocmai a început o relaxare foarte prudentă, a anunţat că va limita strict intrările pe teritoriul țării şi va impune măsuri de carantină pentru a evita apariţia de noi cazuri.

În tot acest timp, Rusia a trecut de 262 de mii de îmbolnăviri și de 2400 de morți. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a numit virusul “vampirul absolut care îl seacă de sânge”. Sistemul imunitar devine hiperactiv și îți consumă plămânii, a mai spus Peskov. El și soția sa, care la fel este infectată, sunt internați într-un spital din Moscova.

Statele Unite rămân cea mai îndoliată ţară din lume cu un total de 86 de mii decese din peste 1,4 milioane de cazuri confirmate. „Ar putea urma cea mai neagră iarnă din istoria modernă”, a spus un oficial american din domeniul sănătăţii, audiat joi seară în Congres. Între timp, continuă dezvoltarea unor vaccinuri diferite împotriva coronavirusului. Și tot mai mulți americani se oferă voluntar pentru efectuarea testelor clinice.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în lume: Italia iese din carantina, proteste în Europa, sancțiuni dure în Qatar, arestări în Londra | VIDEO

Șefa guvernului belgian, venită în vizită la un spital din Bruxelles, a fost nevoită să …