Știrea zilei

COVID-19 în lume: Record negativ în Ucraina, SUA înregistrează mai mulţi morţi decât în Primul Război Mondial, China – din nou în alertă | VIDEO

Ucraina a înregistrat, în ultimele 24 de ore, un număr record de cazuri noi, dar și de decese, provocate de noul coronavirus. La fel, cu o medie de 750 de decese pe zi, SUA înregistrează mai mulţi morţi decât în Primul Război Mondial. Situația se complică din nou în China, de unde a pornit totul. Noul focar din Beijing, localizat într-o imensă piață alimentară, a fost descris de autoritățile chineze drept “extrem de sever”.

Beijingul va lua “cele mai hotărâte, decisive şi stricte măsuri” pentru a stinge acest nou focar – a transmis purtătorul de cuvânt la consiliului care administrează capitala chineză. În aceste condiții, au fost închise aproximativ 30 de cartiere și zone rezidențiale, cu o populație de câteva milioane de oameni. Iar responsabilii au anunţat că vor închide din nou toate şcolile. Zeci de mii de oameni care au trecut prin respectiva piaţă alimentară, unde se vinde pește şi carne, dar şi prin alte pieţe mai mici – sunt obligaţi să rămână acasă în carantină. Autorităţile spun că sunt efectuate zeci de mii de teste, iar o armată de oameni a fost mobilizată pentru efectuarea anchetelor epidemiologice, care să identifice persoanele de contact ale celor infectaţi.

Aproape de noi, în Ucraina, în 24 de ore, au fost confirmate aproape 760 de cazuri noi de infectare cu virusul periculos și peste 30 de decese. Astfel, bilanțul îmbolnăvirilor a depășit 33 de mii de cazuri, iar cel al deceselor a ajuns la 950. Potrivit RBC, este un record al cazurilor noi și al deceselor înregistrate într-o singură zi, de la debutul epidemiei. Cele mai multe cazuri de COVID-19 sunt confirmate în regiunile Cernăuți, Lviv, Rivne și Kiev.

Cu 750 de morţi într-o singură zi, numărul total al deceselor de COVID-19 înregistrate în SUA a ajuns la 116 mii 850 de cazuri, ceea ce reprezintă mai mult decât numărul soldaţilor americani ucişi în Primul Război Mondial – circa 116 mii 500, potrivit Departamentului Veteranilor din SUA. Autorităţile sanitare americane au retras clorochina ca tratament pentru COVID. Medicamentul împotriva malariei – dar care fost administrat, în ultimele luni, şi bolnavilor de coronavirus – nu ar fi adus nicio îmbunătăţire a stării de sănătate a pacienţilor şi nici nu ar fi redus perioada de infectare sau riscul de deces. Preparatul a fost lăudată şi promovată de preşedintele Trump, ca tratament împotriva noului coronavirus. Ba chiar Trump a mărturisit că ia medicamentul zilnic, aşa, pentru orice eventualitate.

Între timp un preparat accesibil ca preț și disponibil la scară largă, numit dexametazonă, poate ajuta la salvarea vieții pacienților afectați grav de noul coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății a salutat vestea bună, după ce primele rezultate ale unui test clinic au arătat că medicamentul poate salva viețile pacienților în stare gravă, transmite hotnews.ro. Testul a arătat că medicamentul folosit ca antiinflamator încă din anii ’60, reduce mortalitatea cu o treime la persoanele puse pe ventilatoare și cu o cincime la pacienții care primeau doar oxigen suplimentar. Dexametazona nu pare să aibă vreun efect la pacienții cu forme mai ușoare ale bolii. Dat fiind că este foarte accesibil ca preț, ar putea fi, de asemenea, un beneficiu uriaș în țările sărace care se luptă cu un număr mare de pacienți infectați cu virusul COVID-19. În Republica Moldova, o cutie cu 5 fiole de dexametazonă injectabilă costă aproximativ 90 de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

OMS prevede 10 milioane de cazuri COVID-19 săptămâna viitoare, epidemia nu a atins încă vârful în regiunea Americilor, nou anti-record în Ucraina | VIDEO

Pragul de zece milioane de cazuri de COVID-19 în lume ar urma să fie atins …