Știrea zilei

COVID-19 în lume: Peste 5,5 milioane de cazuri confirmate și cel puțin 346 de mii de decese. Brazilia, al doilea focar de infecție de pe glob | VIDEO

Peste 5,5 milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel mondial, iar cel puțin 346 de mii de oameni au murit. Europa a trecut de pragul de două milioane de cazuri confirmate, dar pandemia pare să fie sub control în mai toate ţările de pe continent. În același timp, Brazilia a devenit al doilea focar de infecție de pe glob, după Statele Unite ale Americii.

Ţările europene relaxează gradual restricţiile impuse pentru a limita răspândirea COVID-19, în contextul în care numărul cazurilor noi de infectare cu virusul COVID-19 rămâne în general scăzut, comparativ cu perioada de vârf.

Oraşele Madrid şi Barcelona, cele mai afectate de coronavirus din Spania, se pregătesc să elimine un nou set de restricţii. De luni, restaurantele vor putea primi clienţi, e drept, doar pe terase şi la jumătate din capacitate. Turiştii vor putea reveni din iulie. Chiar şi aşa, carantina a avut efecte nefaste pentru mulţi spanioli, care au rămas fără locuri de muncă. În Madrid, şomajul a crescut cu 11,3% în luna aprilie, comparativ cu martie.

Plaja din Barcelona a fost plină în weekend, în ciuda regulilor de distanțare. Oameni au venit să stea la soare şi unii chiar s-au aruncat în valuri, deşi ambele activităţi sunt interzise. În ciuda apelurilor la responsabilitate şi la respectarea regulilor de distanţare socială, sunt destule cazuri în care spaniolii au uitat că trebuie să se protejeze.

Între timp, America se pregăteşte în orele următoare să treacă pragul psihologic de 100 de mii de decese provocate de COVID-19. Asta după ce americanii au încălcat regulile de distanțare cu ocazia Memorial Day, care în Statele Unite coincide şi cu începutul neoficial al verii. Weekendul care a trecut a fost primul, de la începutul pandemiei, cu toate cele 50 de state americane redeschise, într-o măsură sau alta. Minivacanţa nu a fost însă una liniştită. În apropierea celebrei Daytona Beach din Florida, câteva sute de oameni au încropit o petrecere chiar în mijlocul străzii, blocând circulaţia.

În alte părţi, zeci de mii de oameni au profitat de vremea frumoasă ca să meargă la piscină sau la plajă. În afară măsurilor de distanţare socială, oamenii spun că atmosfera a fost una obişnuită pentru un weekend de vacanţă, ca în vremurile dinainte de pandemie.

Brazilia a ajuns însă pe locul doi la nivel global ca focar de infectare cu noul coronavirus, după Statele Unite. Până acum au fost confirmate peste 365 de mii de cazuri, iar bilanţul deceselor provocate de COVID-19 depășește cifra de 22 de mii.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Jurnaliștii din Brazilia dau în judecată președintele țării, infectat cu coronavirus

Asociația Presei din Brazilia a anunțat că îl va da în judecată pe președintele Braziliei, …