Știrea zilei

COVID-19 în lume: Peste 12 milioane de persoane infectate și 550 de mii de decese. Trump are o explicație la „explozia” de contaminări din SUA | VIDEO

Numărul persoanelor infectate cu virusul COVID-19 în întreaga lume a trecut de 12 milioane, iar mai grav este faptul că un milion de oameni s-au îmbolnăvit în doar cinci zile. De asemenea, bilanţul deceselor la nivel mondial a trecut de 550 de mii. Situația cea mai dificilă este în SUA și America Latină. Între timp, preşedinta Boliviei, Jeanine Anez, a fost testată pozitiv la coronavirus.

Statele Unite au înregistrat joi un nou vârf al contaminărilor cu noul coronavirus, iar preşedintele Donald Trump a explicat într-o postare pe Twitter că acesta este rezultatul testărilor făcute mai bine decât în alte ţări. SUA conduce clasamentul mondial la numărul de cazuri confirmate de COVID, cu peste 3,2 milioane de infectări și sub 140 de mii de decese. În unele state care se confruntă cu o explozie de îmbolnăviri, cum este cazul Louisianei, unele spitale nu mai au locuri la terapie intensivă. California tocmai a înregistrat cele mai multe cazuri de coronavirus într-o zi, 9500.

Guvernatorul din Massachusetts a anunțat testarea gratuită pentru locuitorii din opt orașe, cu rată ridicată de risc. Chiar și în asemenea circumstanțe, Casa Albă face planuri pentru redeschiderea şcolilor, din toamnă. În zadar cer prudență unii experți și chiar unii oficiali din sistemul sanitar.

Preşedintele Trump critică recomandările Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, care propunea o deschidere etapizată a şcolilor, însoţită de măsuri stricte de igienă şi distanţare socială a elevilor. Trump a ameninţat chiar că va tăia fondurile şcolilor care nu-şi vor relua activitatea în toamnă.

Între timp, faramaciștii din Brazilia vorbesc despre un ”boom” al vânzărilor de hidroxiclorochină. Oamenii se grăbesc să cumpere medicamentul și chiar să facă stocuri, după ce au văzut că președintele Bolsonaro, bolnav de COVID-19, îl susține și se tratează cu acesta. Asta deși medicamentul anti-malarie nu s-a dovedit eficient și pentru coronavirus.

Și preşedintele interimar al Boliviei, Jeanine Anez, a anunţat joi că a fost testată pozitiv la coronavirus şi că se simte bine, notează AFP. Este al doilea şef de stat sud-american pozitiv la COVID-10, după preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, care a anunţat marţi acest lucru.

În Europa, alți doi români aflați în vacanță în Grecia au fost depistați cu virusul COVID-19, după ce săptămâna trecută o turistă a fost confirmată cu noul coronavirus. Unul dintre români se află în insula Thassos, iar celălalt în Paralia Katerini. Ambii au fost izolați în hotelurile pregătite pentru astfel de situații, iar starea lor este bună. Autoritățile elene au anunțat că testările se fac aleatoriu, iar turiștii trebuie să aștepte 24 de ore rezultatul, respectând măsurile de distanțare socială.

Cei doi turiști români au fost anunțați telefonic de autoritățile elene că testul efectuat la intrarea în Grecia este pozitiv. În câteva ore au fost transferați către hotelurile pregătite pentru cei infectați cu noul coronavirus. Vor sta în izolare 14 zile, iar cheltuielile vor fi suportate de statul grec.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

România nu va lua vaccinul anti-COVID dezvoltat de ruşi

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri, 12 august, că „nu există nicio validare externă pentru …