Știrea zilei

COVID-19 în lume: Italia iese din carantina, proteste în Europa, sancțiuni dure în Qatar, arestări în Londra | VIDEO

Șefa guvernului belgian, venită în vizită la un spital din Bruxelles, a fost nevoită să treacă printr-un ”coridor al rușinii”! Medicii s-au aliniat la intrarea în instituţie şi, pe măsură ce trecea coloana oficială, i-au întors ostentativ spatele, în semn de protest față de situația din sistemul medical. Totodată, mii de oameni au ieșit în stradă în acest final de săptămână în mai multe țări din Europa, pentru a protesta față de restricțiile impuse de autorități. Pe de altă parte, Italia intră de astăzi în cea de-a doua fază a revenirii la normalitate. Multe dintre restricții vor fi ridicate.

Un protest atipic a avut loc la spitalul Saint Pierre din Bruxellex. Cadrele medicale i-au întors ostentativ spatele premierului Belgian Sophie Wilmes, scrie France Presse. Ei au protestat față de lipsa echipamentelor de protecţie şi împotriva decretelor oficiale care îi obligă să lucreze în cazul în care criza de COVID-19 o cere. Belgia are aproape 9000 de morţi şi peste 55 de mii de persoane infectate.

Europa a fiert în acest weekend de proteste. Poliţia poloneză a oprit sâmbătă o manifestaţie antiguvernamentală în Varşovia, unde protestatarii au denunţat ”încălcarea drepturilor şi libertăţilor civice”, dar şi măsurile de susţinere a economiei, considerate insuficiente în vremea pandemiei, relatează AFP.

Manifestații s-au desfăşurat sâmbătă şi în Elveţia, unde adunările de peste cinci persoane sunt interzise. Forţele de ordine au blocat accesul în Piaţa federală din Berna, în apropiere de care se află sediul Guvernului şi Parlamentului elveţian.

Şi poliţia din Londra a operat sâmbătă arestări pentru încălcarea deliberată a regulilor de distanţare socială în cadrul unui protest împotriva restricţiilor.

În același timp Qatar a început, duminică, să aplice cele mai dure sancţiuni din lume în cazul persoanelor care nu poartă mască în public. Pentru o astfel de încălcare sunt prevăzute amenzi de 51 de mii de euro și până la trei ani de închisoare. În prezent, purtarea măştii de protecție este obligatorie în aproximativ 50 de ţări.

Pe de altă parte, Italia intră de luni în cea de-a doua fază a revenirii la normalitate. Să bei o cafea sau să savurezi o pizza într-un restaurant este din nou posibil. Peisajul însă nu va fi la fel ca înainte de pandemie. Între clienţi trebuie să fie o distanță de cel puţin un metru şi, pentru o mai bună protecţie, trebuie să existe separatoare din plexiglas. Tot de luni îşi deschid porţile şi muzeele şi bisericile din Peninsulă. Duminică, Italia a raportat cel mai mic număr de decese şi îmbolnăviri de la începutul pandemiei. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi Spania şi Marea Britanie.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ambasadorul Chinei în Israel a fost găsit mort în reședința sa din Tel Aviv

Ambasadorul Chinei în Israel, Du Wei, a fost găsit mort în reședința sa, a confirmat …