Știrea zilei

COVID-19 în lume: În România s-au înregistrat mai mult de 10.000 de îmbolnăviri, iar SUA riscă să se confrunte cu o criză alimentară | VIDEO

România a depășit pragul de 10 mii de îmbolnăviri cu COVID-19, confirmate de teste, ceea ce înseamnă că țara vecină este încă pe un trend ascendent la capitolul contaminări. În același timp, numărul deceselor a trecut de 550. Situația este mult mai tragică în Statele Unite ale Americii, unde noul coronavirus a luat peste 50 de mii de vieți. Preşedintele Donald Trump a anunţat că ar putea extinde măsurile de distanţare socială şi după 1 mai, iar oamenii resimt tot mai apăsat efectele stagnării economiei.

Nou record de decese în SUA. Numărul morţilor a trecut de 50 de mii, iar peste 880 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus. Autorităţile sunt însă de părere că ar fi vorba de câteva milioane de cazuri, cele mai multe dintre ele asimptomatic, doar în statul New York. Preşedintele american a anunţat că ia în calcul extinderea măsurilor de distanţare socială şi după 1 mai, dacă pandemia nu va da înapoi.

În paralel cu această criză sanitară, în Statele Unite este în toi şi una alimentară. Mii de americani, care nu mai au venituri de aproape două luni, stau la cozi kilometrice pentru a primi un pachet cu mâncare. Greu de crezut, dar liderul de la Casa Albă a sugerat să se facă cercetări pentru a stabili dacă noul coronavirus ar putea fi tratat prin injectarea de dezinfectant în organism, scrie BBC. Medicii au avertizat că remarcile spontane ale preşedintelui ar putea răspândi o dezinformare periculoasă și ar putea avea rezultate fatale. Iar secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că pandemia COVID-19 demonstrează necesitatea reformării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a avertizat că este posibil ca SUA să nu mai reia vreodată finanţarea OMS.

Între timp, pe continetul european, după ore întregi de discuţii în teleconferinţă, liderii europeni au aprobat un plan urgent de relansare a economiei în valoare de 540 de miliarde de euro. Proiectul îi vizează pe angajaţii care şi-au pierdut locurile de muncă, companiile afectate de criză şi fondurile de investiţii ale statelor europene. În acest timp, criza îşi arată colţii deja. În Spania, întreprinderile mici se confruntă cu un declin fără precedent din cauza pandemiei COVID-19. Și în Italia, comunităţile îndoliate de pandemie se zbat să revină la normalitate.

Bergamo, epicentrul pandemiei COVID-19 din Peninsulă, este încă un oraș în suferință. Pentru preoții orașului au fost două luni de cazne. Bisericile au slujit pe post de morgi, fiind umplute de sicrie. În orașele italiene au fost redeschise librăriile, papetăriile şi magazinele care vând haine pentru copii. Restul populației trebuie să rămână în carantină până în 3 mai. Pandemia de coronavirus a ucis cel puţin 192 de mii de persoane în întreaga lume și peste 2,7 milioane de cazuri de infectare au fost oficial diagnosticate în 193 de ţări şi teritorii.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Dodon o ia iar înaintea Comisiei Situații Excepționale. Anunță când se deschid frizeriile

Frizeriile din R. Moldova își vor relua activitatea începând cu ziua de mâine, 16 mai, …