Știrea zilei

COVID-19 în lume: Grecia și Bulgaria vor să redeschidă turismul, Regatul Britanic are mai multe decese decât Italia, vești bune din Israel | VIDEO

Aflate în colțuri opuse ale Europei, Marea Britanie și Rusia sunt cot la cot în topul nefast al statelor afectate de coronavirus. Regatul are cel mai mare număr de morți din Europa – peste 32 de mii, iar Rusia are cea mai mare creștere a cazurilor zilnice – peste 10 mii în 24 de ore. Pe de altă parte, Grecia a înregistrat un număr foarte mic de bolnavi în ultima perioadă, iar autorităţile se pregătesc să repornească turismul. Însă oaspeții vor fi primiți abia din iulie. Veste bună pentru credincioși – aceștia se pot ruga din nou la Zidul Plângerii, din inima oraşului vechi al Ierusalimului, după relaxarea restricţiilor impuse în urma pandemiei de COVID-19.

Regatul Britanic a devenit țara europeană lovită cel mai sever de pandemie. Are 32 de mii de decese, cu 3000 mai multe decât Italia. Pe lângă numărul mare de cazuri înregistrate zilnic, Rusia se confruntă și cu alte probleme: lipsa echipamentelor de protecție din spitale și zvonuri despre așa-zise accidente ale unor doctori care au criticat Guvernul de la Moscova.

China a raportat două noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus şi 20 de noi cazuri asimptomatice, informează Reuters. Numărul total de îmbolnăviri cu COVID-19 în China se ridică acum la peste 82 de mii, în timp ce numărul deceselor a rămas neschimbat – 4.633.

După o lună de la atingerea vârfului pandemiei, Franța se pregătește pentru ridicarea primelor restricții pe 11 mai. Școlile își vor deschide porțile, dar în anumite condiții. Unii părinți sunt dispuși să-și lase copiii să revină în clase, alții sunt mai rezervați.

Între timp, Guvernul de la București a decis ca din 15 mai să redeschidă toate afacerile cu excepția celor din industria ospitalității și a mall-urilor. Autoritățile sunt precaute, deoarece românii au dezvoltat excesiv în ultimii ani cultul mersului la mall, pe care îl consideră, un excelent loc de socializare. Până acum în România au fost înregistrate peste 13 mii de îmbolnăviri și peste 850 de decese provocate de COVID-19.

Grecia însă a întrecut toate așteptările. La o populație de 11 milioane de locuitori, are sub 150 de decese și puțin peste 2600 de infectari. Deși are, ca și Italia, o populație îmbătrânită și un sistem medical șchiop, Țara Zeilor se pregătește să elimine unele dintre restricții. În paralel, implementează noi metode de testare. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat într-un interviu acordat CNN că cel mai bun scenariu este ca ţara sa să redeschidă turismul începând cu 1 iulie.

Un anunţ similar a fost făcut şi de Bulgaria, care speră să redeschidă locaţiile de vacanţă din 1 iulie, relatează CNN. Partidele de guvernare au convenit ca mesele din restaurantele în aer liber să fie aşezate la o distanţă de 1,5 metri. Bulgaria este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană şi turismul reprezintă cel puţin 12% din PIB. În domeniu lucrează 11% dintre toţi lucrătorii.

Vești bune vin din Israel. Zidul Plângerii a fost redeschis pentru credincioși. Decizia urmează după o scădere a numărului de cazuri noi confirmate de COVID-19. Totuşi, regula potrivit căreia maximum 19 persoane se pot ruga împreună rămâne în vigoare. Spaţiul din faţa zidului va fi împărţit în cât mai multe zone individuale de rugăciune. Vizitatorilor acestui loc sfânt le va fi verificată temperatura la intrare, li se va cere să se înregistreze şi să poarte măşti, a relatat publicaţia Jerusalem Post. Zidul de Vest este o rămăşiţă a fortificaţiilor Celui de-Al Doilea Templu al Ierusalimului. El se află la poalele Muntelui Templului, Al-Haram al-Sharif, sfânt atât pentru evrei, cât şi pentru musulmani. Zidul Plângerii este cel mai sacru loc al iudaismului. Potrivit obiceiului, vizitatorii îşi scriu dorinţele pe bucăţi de hârtie şi le strecoară în crăpăturile dintre pietrele sale. Potrivit Ministerului Sănătăţii, peste 16 mii de persoane din Israel au contractat noul coronavirus, dintre care 237 au decedat.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în lume: Italia iese din carantina, proteste în Europa, sancțiuni dure în Qatar, arestări în Londra | VIDEO

Șefa guvernului belgian, venită în vizită la un spital din Bruxelles, a fost nevoită să …