Știrea zilei

COVID-19: Cum se descurcă pe timp de carantină cei care nu au unde #sta acasă | VIDEO

Stai acasă, îndemnul răsună de sute de ori pe zi de la autorități din toate sursele de informare. Ce să facă cei însă care nu au o casă sau pentru care casa lor estre strada pentru că, acolo se hrănesc? Cei care până mai ieri își câștigau bucata de pâine stând cu mâna întinsă la colț de drum? Statul la ei s-a gândit oare?

Pe această femeie de 60 de ani am găsit-o în parcul Catedralei lângă un perete. Ne-a spus că nu are nici casă nici masă și niciun suflet apropiat care să o ajute. Femeia mai zice că nici pensie nu primește deoarece i-au fost furate actele.

– Mănânc pâine cu apă, iată iau de la biserică apă și mănânc. Pentru mine s-a terminat viața de demult.

-Da unde dormiți acum?

– Cum unde dorm, afară dorm unde să dorm.

– Da unde, aici în parc unde era amenajat?

– Eii, dormim ba acolo, ba dincolo.

Și chiar dacă știe că trebuie să Stea acasă, în aceste zile, casa ei este strada, spune femeia. Doarme pe un pat improvizat din carton, se învelește cu o plapumă murdară și veche, asta fiind toată averea ei. Acum, nici oameni nu prea trec să-i arunce un leu, deoarece se tem de virus, se mai plânge bătrâna. Se protejează și ea cum poate, dar toată speranța sa este în Dumnezeu. .

Eu mă protejez, îmi spăl mâinile, mă feresc și nu mă apropii de nimeni. Mă feresc eu cum știu eu, cred că dacă am trăit până azi, am știut cum să trăiesc.

Ceilalti oamenii ai străzii pe care i-am văzut nu au vrut să ne vorbească în fața camerei. Totuși ei ne-au spus că acum pe timp de epidemie le este mai greu să trăiască și să câștige un ban. Totuși, poliția spune că nu-i alungă din stradă.

VITALIE GUZUN, reprezentat INP:  Le aducem la cunoștință. În privința prevenirii și în privința protejării cu mască, cu mănuși împotriva pandemiei cu COVID-19. Să nu să se adune mai mult de trei persoane. Până ce nu este nici o restricție.

MARINA CEBANU, reporter: Acest pasaj subteran era popular printre cei care veneau aici cu cerșitul. Aproape la fiecare intrare putea fi văzut câte cel puțin un om. Acum însă locurile sunt pustii și doar bucățile din piatră și carton mai amintesc de prezența lor aici. Unde sunt acești oameni, ce se întâmplă cu ei și dacă au acoperiș deasupra capului? Vom încerca acum să aflăm.

Cei mai mulți oamenii ai străzii s-au adunat în Centrul pentru persoane fără adăpost din capitală. Potrivit directorului instituției, pentru moment sunt găzduiți peste 50 de oameni. Instituția este în carantină iar beneficiarii lui, odată ajunși aici nu mai pot ieși în stradă. Centru este aprovizionat cu produse alimentare dar și cu tot ce este nevoie pentru a se apăra de coronavirus, spune directorul.

MIHAI BULIMAGA, directorul centrului pentru peroanele fără domiciliu stabil: Au primit soluție de spălarea mâinilor pe bază de alcool, materiale informative, cum să se comporte în locuri publice- să păstreze distanța de cel puțin un metru, în locurile comune să fie doar câte 2-3 persoane.

În centru au fost amenajate și izolatoare speciale persoanele care vor prezenta simptome asociate cu COVID 19.

MIHAI BULIMAGA, directorul centrului pentru peroanele fără domiciliu stabil: Până la moment noi am întreprins toate măsurile și nu avem nici un caz ieșit din comun, toate persoanele sunt în stare satisfăcătoare.

Ne simțim foarte bine de când s-a schimbat administrația, mâncarea este foarte bună, medicii au grijă de noi.
La noi sunt condiții sanitare bune, mă refer la ceea că, medicii verifică febra dimineața și seară și pe nimeni nu lasă să plece de aici pentru ca să nu aducă vriun virus.

MARINA CEBANU, reporter: În acest foișor improvizat, în urmă cu aproape o săptămână, zilnic, zeci de oameni fără adăpost veneau după un prânz cald. Acesta, de regulă era unica porție de mâncare pentru mai mulți dintre ei. O casă de milostenie avea grijă acești oameni. Acum însă, după ce au fost interzise adunările publice, locul a rămas pustiu și nu se știe unde și ce mănâncă acum săracii.

De când în Moldova s-a agravat situația legată  de coronavirus, autoritățile nu au menționat niciodată în discursurile lor despre măsurile sau ajutorul pe care ar trebuie să îl ofere pentru oamenii care nu au un adăpost și cerșetori. Cristina Stratulat, consilierul Ministrului  Sănătății nu ne-a răspuns la mesajele noastre pentru a ne oferi un comentariu.

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Dodon o ia iar înaintea Comisiei Situații Excepționale. Anunță când se deschid frizeriile

Frizeriile din R. Moldova își vor relua activitatea începând cu ziua de mâine, 16 mai, …