Știrea zilei

Coronavirus: La punctele de frontieră din Moldova sunt înăsprite măsurile de siguranță | VIDEO

Măsurile de control pentru pasagerii care sosesc în Moldova prin punctele vamale au fost înăsprite. Ofițerii poliției de frontieră, pe lângă verificările standard, efectuează o termometrie aleatorie a pasagerilor în caz de simptome asociate cu coronavirusul. Totodată, pentru se proteja împotriva virusului ucigaș, angajații care interacționează direct cu cei care intră în țară s-au echipat cu mănuși, măști și soluții dezinfectante.

Prin vama Leușeni zilnic trec mii de oameni și automobile. Un flux mare de oameni vine inclusiv din Italia, care a devenit cel de-al treilea focar de coronavirus din Europa și unde se află cea mai mare diasporă moldovenească. În legătură cu emiterea codului galben de alertă în legătură cu infecția cu virusul ucigaș, Poliția de Frontieră au luat măsuri de protecție și prevenire a cazurilor de infectare a pasagerilor.

Natalia Leancă, ofițer Poliția de Frontieră: „La ziua de astăzi absolut toate persoanele sunt supuse controlului riguros, în deosebi, ne aprofundăm. Cei care vin din Europa, Italia, țările cu risc sporit unde situația este agravată.”

Totodată, în cadrul punctului vamal a fost amenajat și un izolator, în cazurile în care vor fi deputate persoane cu simptome asociate coronavirusului.

Denis Gaevschi, ofițer Poliția de Frontieră: „În cazul când se depistează persoană, noi suntem obligați să-l izolăm în izolatorul medical. Izolatorul nu este mare – pentru două, trei persoane. În cazul când sunt depistate mai multe persoane, la fel, îi plasăm în izolator, după care de urgență solicităm un echipaj de asistență prin Centrul Unic 112.”

Printre cei care a revenit din zonele cu risc sporit este și Denis. Acesta, împreună cu prietenii, revine acasă din Milano și spune că asemenea măsuri de siguranță sunt luate și la puncte de control din Europa.

„Acolo nu era panică, am trecut liber, nu am fost opriți de nimeni în vamă. Am venit liniștit și voi pleca liniștit înapoi.”

„Măsuri de precauție trebuiesc mereu. Este ceva normal.”

În ceea ce privește mărfurile transportate prin punctele vamale din țară, inclusiv cele care provin din Italia, sunt verificate în mod obișnuit. Nu se întreprinde nicio măsură de precauție, de dezinfectare și prelucrare a automobilelor. Controlul se axează pe protecția personală a angajaților și dezinfectarea mâinilor. Nu am găsit pe teritoriul punctului de control nici o barieră de dezinfectare, care ar trebui să fie instalat la intrare și la ieșirea din punctul vamal.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ministrul Educației: Se exclude varianta online pentru susținerea BAC-ului. Cum se vor desfășura pretestările?

Ministerul Educației nu a luat încă o decizie cu privire la anularea examenelor de bacalaureat. …